Meštani optužuju vladiku Pahomija za seču šuma

Vesti 02. avg 201819:26 > 19:33
N1

Na račun čelnika vranjske Eparhije vladike Pahomija, brojne otpužbe stigle su, po prvi put, iz redova crkve - od Crkvenog odbora u mestu Klinovac.

Vernici iz okruženja manastira Prohor Pčinjski, tražili su od patrijarha da Pahomija raščini, uz tvrdnje da ne radi u interesu vernika i crkve, i da je vreme da se preispita ko zarađuje od seče šuma na području kojim upravlja Eparhija.

Umesto zvaničnog odgovora, stiglo je rešenje Upravnog odbora Eparhije – da su predsednik i ceo odbor smenjeni, kao i saopštenje da su sve optužbe neosnovane.

Zaštićeni predeli i rezervati prirode na više od 2.500 hektara. Pet godina je kako njima gazduje Eparhija vranjska, na čijem je čelu Vladika Pahomije. Pet godina je, kažu u ovom kraju, kako svakodnevno gledaju istu sliku – šleperr koji voze posečena stabla.

N1

Koliko je šume posečeno, u Eparhiji ne iznose podatak, ali Siniša Piljanović iz Eparhijskog upravnog odbora kaže da za svako stablo postoji opravdanje i finansijska domumentacija, koju je pre pet meseci ispitivala komisija Eparhijskog upravnog odbora i zaključila da se sve radi u skladu sa zakonom.

“I mi smo u saopštenju od 5. aprila pozvali nadležne državne organe da izvrše slobodno uvid i kontrolu naše dokumentacije koja je dostupna svima”, naveo je Piljanović, precizirajući da državne kontrole još nije bilo.

Zašto dokumentaciju niko nije proveravao, iako je samo NVO Zelena mreža podnela desetine krivičnih prijava zbog seče šume u ovom zaštićenom predelu?

N1

Zvaničnih nema, ali jedno od nezvaničnih objašnjenja iz policije, prema rečima novinara Radomana Irića, je da je pečat Eparhije dovoljan za prolaz.

“Recimo, policija zaustavi kamion. ‘Dobar dan. Kuda terate? Šta radite?’ Vozač izvadi papir na kome je pečat Eparhije vranjske, vozač ga pozdravi i vozač nastavlja put”, priča Irić.

Taj put vodi kroz zaštićena dobra u okruženju manastira Prohor Pčinski, ali i kroz lokalna sela, tako da među meštanima sa svakim novim kamionom koji prođe nezadovoljstvo raste.

Siniša Piljanović kaže da su navodi o Pahomiju “više neke seoske priče koje se ne zasnivaju na dokazima”.

Dokazima se bavila komisija crkve. O slučaju seče šuma do sada se zna: Eparhija je proveravala Eparhiju i ustanovljeno da je sve u redu. Država još nije.