Unapređenja u policiji i kao "nagrada" – manja moć

Vesti 01. avg. 201818:45 > 18:46
Podeli:
Izvor: Screenshot

Smena ili unapređenje? U istom danu dve policijske fotelje - prvog čoveka beogradske policije i komandanta najmnogoljudnije specijalne jedinice, Žandarmerije, ostale su prazne. Da li su Veselin Milić i Goran Dragović novim postavljenjima nagrađeni za dosadašnji rad u policiji ili su zapravo sklonjeni s dosadašnjih funkcija?

Mediji su satima, pozivajući se na nezvanične i poverljive izvore, izveštavali da su načelnik Policijske uprave za Grad Beograd Veselin Milić i komandant Žandarmerije Goran Dragović smenjeni.

Naposletku, oglasilo se i Ministarstvo unutrašnjih poslova, zvaničnim saopštenjem u kom navode da su Milić i Dragović, zapravo – raspoređeni na druge funkcije.

U Beogradskom centru za bezbednosnu politiku (BCBP) kažu da je MUP u saopštenju izostavio da opiše postupak tih raspoređivanja, što kako kažu, unosi dodatnu zabunu.

„Za raspoređivanje na nove dužnosti – to znači u praksi da je prethodno postojao interni konkurs u MUP da su Milić i Dragović odlučili da konkurišu za novu poziciju. U suštini, mi ne znamo šta se dešava da li su oni razrešeni dužnosti zbog ubistava po Beogradu ili su raspoređeni zato što su svoj posao radili dobro, pa su dobili nove pozicije“, kaže Saša Đorđević iz BCBP.

Zbog godina staža bilo je očekivano ili da se Dragović penzioniše ili da nastavi da radi posao diplomate, a trač o smeni Milića, koji se u javnosti sporadično pojavljuje već dve godine, na kraju je postao istina, ocenjuje novinarka Tamara Marković Subota. Ona kaže da je Milić dobio viši položaj, ali manje moći nego ranije.

„Funkcija pomoćnika direktora jeste važnija funkcija, bitnija, veća plata, možda lepši kabinet, bliži kabinetu ministra, međutim moć je ipak na strani načelnika beogradske policije, jer tu su sve akcije i sav operativni rad je u vašim rukama“, kaže Marković Subota.

Upravo su Veselinu Miliću tabloidi još u maju 2017. predviđali da će iz fotelje prvog čoveka beogradske policije otići u Sarajevo da bude diplomata.

Međutim, u ambasadu i to baš u Sarajevu, u stvari odlazi čovek koji je smenjen istog dana kad i Milić – dojučerašnji komandant Žandarmerije Goran Dragović.

Dok se čeka na odluku direktora policije ko će biti novi prvi srpski žandarm, dosadašnji Milićev pomoćnik Milan Stanić, postavljen je za načelnika beogradske policije u statusu vršioca dužnosti.

Nigde u saopštenju ne piše da će se raspisati konkurs za te pozicije koje su sada upražnjene, primećuje Đorđević.

„Vrlo je bitno da beogradska policija nema na čelu nekoga u v.d. stanju dugo, jer je to najbitnija policijska uprava u zemlji“, ističe Tamara Marković Subota.

I pre nego što je uspeo da prvi put uđe u kancelariju kao novi beogradski v. d. načelnika, Stanić se na prvu dužnost javio nekoliko sati posle imenovanja, obilazeći mesto požara u Zemunu, zajedno sa ministrom Nebojšom Stefanovićem.