Brnabić: SAD spremne da čuju stavove Srbije o Kosovu

Vesti 31. jul 201820:19 > 20:24
Izvor: Reuters/Simon Dawson

Predsednica Vlade Ana Brnabić ocenila je da je aktuelna američka administracija "spremna da sluša i čuje" stavove Srbije u vezi sa rešavanjem kosovskog pitanja, što je kako je navela, "velika promena za nas".

„Mnogo puta činilo mi se da sam imala preko puta sebe sagovornika koji nije bio spreman da čuje, kao da pričate sa zidom. Sada imamo sagovornika koji je spreman da sluša“, kazala je premijerka za RTS.

Komentarišući nameru Velike Britanije da ne uvrsti raspravu o Kosovu u plan rada tokom predstojećeg predsedavanja te zemlje Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija u avgustu, premijerka Srbije je ocenila da je reč o „politički neiskrenoj“ nameri.

„Realno ne postoji puno stvari koje možemo direktno da uradimo, ali nastavićemo diplomatsku borbu. Ujedinjene nacije bi morale da raspravljaju o situaciji na Kosovu i Metohiju kao što je to bio slučaj do sada“, kazala je Ana Brnabić.

Upitana o stavovima crkvenih velikodostojnika o Kosovu, premijerka je rekla da ni ona, ni predsednik Aleksandar Vučić nisu mislili da će se oko te teme postići opšta saglasnost.

„Predsednik je pokrenuo unutrašnji dijalog da bi se čuli svi unutrašnji stavovi. Ja bih najviše volela da dođemo do nacionalnog konsenzusa, da razumemo važnost ovog pitanja i da razumemo trenutak u kojem se sada nalazimo“, kazala je Ana Brnabić.

„Mislim da će se MMF saglasiti da ima prostora za povećanje plata i penzija“

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je sigurna da će se Međunarodni Monetarni fond u septembru saglasiti sa Vladom Srbije da postoji prostor za povećanje plata i penzija. 

„Danas su izašli rezultati za ekonomski rast za drugi kvartal u 2018. godini koji su odlični, bolji i nego što smo se nadali… Sigurna sam da će MMF u septembru da se složi sa nama da imamo prostora za ukidanje zakona o smanjenu penzija i za povećanje plata“, rekla je Brnabić za RTS.

Premijerka je rekla da će Vlada „prvo gledati penzije“ i da očekuje da će na jesen poslati predlog u vezi sa penzijama Skupštini Srbije i da će povećanja biti od novembra i decembra. 

Ona je dodala da ne može da kaže koliko se povećanje plata očekuje, jer se još računa „koliko prostora u budžetu ima“. 

Penzije u Srbiji smanjene su 2014. godine, kako su tada navodili predstavnici vlasti, zbog fiskalne konsolidacije zemlje. 

Brnabić je kazala da su rešenja za javna preduzeća ušla u novi aranžman sa MMF, ali da nema rokova za rešenje problema tih preduzeća. 

„U septembru kreće izgradnja stanova za pripadnike bezbednosti u Vranju i Nišu“

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da će u septembru krenuti izgradnja stanova za pripadnike policije, Vojske Srbije i bezebednosnih službi u Nišu i Vranju.Ona je rekla da će u prvom krugu biti izgrađeno 1.587 stanova i da je u izgradnju uključena i Sremska Mitrovica, jer već ima sređenu lokaciju.

Premijerka je kazala da će u drugoj fazi biti izgrađeno dodatnih 5.203 stana za pripadnike sektora bezbednosti u Srbiji.