"Nacrtani" tender: Za Novu godinu slon, delfini, saksofon…

Vesti 31. jul 201817:33 > 17:34
Podeli:
Izvor: N1

U prestonicu Srbije na jesen stižu novi novogodišnji ukrasi. Grad Beograd raspisao je tender za nabavku 75 različitih oblika dekorativnog osvetljenja vrednog 300 miliona dinara, odnosno oko dva i po miliona evra. Portal "Pištaljka", koji istražuje zloupotrebe i ove godine upozorava na mogućnost da je tender za nabavku ukrasa namešten.

Uskoro stižu u Beograd! Zeka, Deda Mrazov autobus, slon i kočija. Naručeni da obasjaju prestonicu, obraduju Beograđane i namame turiste. Tako vrh glavnog grada opravdava najveću investiciju u novogodišnje ukrase ikada. Ulog će se vratiti kroz turizam – siguran je prvi čovek srpske prestonice, iako nema računicu da li i koliko gostiju zaista dođe u Beograd zbog, na primer, svetlećih delfina.

 „Znate šta, ja sad ne znam koji su to kriterijumi, koji bi to precizno mogli… Mogli bi možda, eto nije loša ideja, da sledeći put u sledećoj godini napravimo jednu malu analizu, dajemo upitnike turistima, pa da oni kažu koliko im se sviđa i koliko im ta rasveta utiče na njih da povoljno gledaju i da drugim očima gledaju Beograd“, rekao je Zoran Radojičić, gradonačelnik Beograda koji je odlučio da za novogodišnju dekoraciju odreši kesu.

Na devetocifrene iznose Beograd je prešao 2016. a ove godine na kićenje ide 300 miliona dinara, što je rekord u 21. veku.

„Slažem se sa vama da čovek treba da bude što racionalniji, da ide sa najboljom mogućom cenom i verujem da ćemo to i uspeti da uradimo, ali meni je rasveta značajna i mislim da ulepšava grad“, kaže gradonačelnik.

Ali ruži sliku o gradskoj upravi. Jer, portal „Pištaljka“ od 2016. upozorava: tenderi za novogodišnju rasvetu su namešteni. Novinarka „Pištaljke“ ukazuje da javnim nabavkama prestonica poručuje ukrase koje može da obezbedi samo firma „Kip lajt“. A konkurs je i ove godine upodobljen toj kompaniji.

Naime, on sadrži skice ukrasa koji se nalaze baš u katalozima preduzeća koje već deceniju kiti Beograd. Tako su ostali proizvođači dekoracije diskriminisani – objašnjavaju u „Pištaljci“, pogotovo jer je uslov za pobedu na tenderu da ponuđači gradu dostave uzorak naručenog balona, fotelje ili lokvanja.

Izvor : N1

 „Ako ja imam u svojoj proizvodnji neke ukrase meni nije problem da ih dostavim kao uzorak. Ako ja te ukrase nemam u svojoj proizvodnji, ja moram da ih napravim samo da bih učestvovala na tenderu, što je za mene ogroman trošak i ogroman rizik. A pogotovo znajući da zadnjih 10 godina jedna firma dobija posao i ne znam koliko je prosto poslovno isplativo toliko rizikovati“, rekla je Snežana Đurić, novinarka Pištaljke.

Uprkos tome, vladina Uprava za javne nabavke ne reaguje. Ako tako ostane i ove godine, već je na plus 30 gotovo izvesno da će kad zahladni buzuki, harfa i saksofon sa skica na ulice prestonice iz grčke radionice koju u Srbiji zastupa „Kip lajt“.