Kamenovana srpska škola na Kosovu, razbijeni prozori

Vesti 31. jul 201816:21 > 17:23
Pixabay

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da su neidentifikovane osobe kamenovale zgradu izdvojenog odeljenja Osnovne škole "Braća Aleksić" iz Lipljana, u selu Rabovac, koju pohađaju deca iz srpske zajednice.

Kako se navodi, napad se dogodio prošle noći i razbijena su četiri prozora.

Kancelarija je osudila taj napad i pozvala bezbednosne strukture u Prištini da pronađu i privedu počinioce koji su kamenovali školu, „jer je to jedini način da se nasilje i razbojništvo zaustave“.

U saopštenju se ocenjuje da je reč o nastavku „organizovanog razbojništva“ sa ciljem da izazove nemire, strah i nesigurnost Srba na Kosovu.

Kancelarija je navela da je u istoj školi prošle godine podmetnut požar u kojem je izgorela učionica, a počinitelji nisu pronađeni.

„Sve to izaziva zabrinutost i strepnju, ali i sumnju da se radi o nastojanjima da se Srbi onespokoje i isprovociraju, kako bi se dobio alibi za neku opasniju akciju protiv srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji“, navodi se u saopštenju.

Srpska lista: Kosovska policija da postavi patrole

Srpskа listа osudila je napad na zgradu izdvojenog odeljenja Osnovne škole „Braća Aleksić“ u selu Rabovac, koju pohadjaju deca iz srpske zajednice, ocenjujući da bi kosovska policija morala da postavi stacionarne patrole u mestima u kojima žive Srbi kako bi odvratila potencijalne napadače.

Navodeći da takvi napadi izazivaju zabrinutost medju Srbima na Kosovu i Metohiji, Srpska lista je saopštila da se kamenovanje škole u Rabovcu dogodilo samo nekoliko dana pošto je zatražila od Kosovske policije da pojača prisustvo i spreči napade na Srbe.

„Ono što je mnogo jednostаvnije učiniti, ukoliko postoji iskrenа voljа Prištine, jeste dа policijа postаvi stаcionаrne pаtrole u mestimа u kojimа žive Srbi, kаko bi odvrаtili potencijаlne nаpаdаče“, stoji u saopštenju.