Đorđević: Neophodno eliminisati stereotipe

Vesti 27. jul. 201812:43 > 12:47
Podeli:
Izvor: TANJUG/Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je da je neophodno eliminisati stereotipe kada su u pitanju prava muškaraca i žena i aktivno raditi na ekonomskom osnaživanju žena, jer se time omogućava njihova nezavisnost i preventivno deluje na sprečavanje nasilja nad ženama.

Na sastanku sa predstavnicama Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN WOMAN) Đorđević je rekao da će Ministarstvo, u skladu sa principima koje zastupa Vlada Srbije, unapređivati položaj svih svojih građana ravnopravno, i žena i muškaraca.

Đorđević je, kako je saopštilo Ministarstvo, naglasio da će se kroz socijalno preduzetništvo i donošenjem Zakona o socijalnom preduzetništvu posebno pružiti pažnja ženama koje žive i rade na selu.

„Vlada Srbije i Ministarstvo na čijem sam čelu nastaviće aktivno da radi na poboljšanju položaja žena u Srbiji. Želimo da naše žene budu cenjene i poštovane, da u budućnosti naš odnos prema njima bude primer i drugima“, rekao je Đorđević.

Prema njegovim rečima, građani treba da znaju da država, kroz zakone i institucije, stvara pravi ambijent za podršku ženama uopšte i njihovom ekonomskom osnaživanju.

On je rekao da je donošenje Zakona o rodnoj ravnoravnosti, koji će doprineti još boljem statusu žena, takođe jedan od prioriteta Ministarstva u narednom periodu i dodao da se Srbija zalaže za suzbijanje svake vrste diskriminacije i ostvarivanja ravnopravnosti i jednakosti, kao i zaštite ljudskih prava.