Umro Adem Demaći, trodnevna žalost na Kosovu

Vesti 26. jul. 201822:27 > 22:43
Podeli:
Izvor: REUTERS/Goran Tomasevic/File Photo

U Prištini je danas u 82. godini preminuo Adem Demaći, jedan od najpoznatijih duhovnih vođa kosovskih Albanaca.

Vest o njegovoj smrti je tokom sednice Skupštine Kosova saopštio predsedavajući, potpredsednik Skupštine Džavit Haljiti.

„Preminuo je naš učitelj, čovek koji je 28 godina života proveo po srpskim zatvorima. On je preminuo ali će njegovo delo biti poštovano dok bude života“, kazao je Haljiti.

Nakon odavanja pošto preminulom minutom ćutanja, Skupština Kosova je prekinula sednicu na kojoj se raspravlja o dijalogu o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

Adem Demaći srpskoj javnosti poznat je kao političar koji je u tadašnjoj Jugoslaviji 28 godina proveo u zatvoru zbog zalaganja za nezavosno Kosovo i stvaranje „velike Albanije“.

Po izlasku iz zatvora osnovao je Parlamentarnu stranku, a za vreme rata na Kosovu bio je politički lider takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, prenosi Kossev.

Posle rata prvi je od viđenijih kosovskih Albanaca koji je došao u Beograd.

Sahrana uz najviše počasti

Kosovski predsednik Hašim Tači je proglasio trodnevnu žalost na Kosovu – od petka do nedelje.Takođe je odlučeno da se Demaći sahrani uz najviše počasti.

Skupština Kosova će sutra u 11 sati održati komemorativnu sednicu povodom smrti Demaćija, dok je njegova sahrana zakazana za subotu, 28 jul.

Najviši zvaničnici institucija i političkih stranaka izrazili su saučešće porodici Adema Demaćija i odali mu veliko priznanje za sve što je učinio za Kosovo.

Predsednik Kosova Hašim Tači je na Fejsbuku napisao da je vrlo teško prihvatiti da je simbol otpora Albanaca, Adem Demaći, danas preminuo.

„Bio je uvek nesalomljiv i nije se predao ni pred kakvim izazovom. Ceo život je posvetio Kosovu i mi ćemo ga se uvek sećati kao predvodnika i glasa nacionalne savesti“, napisao je Tači na Fejsbuku.

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji je rekao da je cela albanska nacija potresena gubitkom jednog od njenih najznačajnijih sinova.

„Njegovo je delo poslužilo kao nadahnuće ne samo za našu oružanu borbu, već i za izgradnju nove države Kosovo na zdravim osnovama na vrednostima slobode i demokratije“, napisao je Veselji.

„Ceo život si posvetio, radio i poštovao domovinu. Zauvek domovina će poštovati i podsećati se na tvoje delo i ima“, napisao je premijer Kosova Ramuš Haradinaj.