Dačić: Srbija poštuje verske zajednice, na Kosovu nije tako

Vesti 26. jul 201820:17 > 21:12
Izvor: TANJUG/Ministarstvo spoljnih poslova

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je na skupu u Vašingtonu da Srbija poštuje verske zajednice kojima se prema Zakonu o crkvama i verskim zajednicima garantuju sva prava i puna verska i kanonska jednakost i dodao da takva situacija nije na Kosovu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Dačić je na Ministarskoj konferenciji posvećenoj religijskim slobodama, na koju je pozvan od strane državnog sekretara SAD Majka Pompea, rekao da „pripadnici svih crkava i verskih zajednica u Srbiji koriste ustavne verske slobode“ i dodao da na Kosovu nije tako.

„Delovanjem privremenih organa lokalne samouprave, pripadnici srpskog naroda, njihova crkva i njihovo kulturno-istorijsko nasleđe pod udarom je većinskog stanovništva i njihove šovinističke ideologije već gotovo dve decenije“, rekao je Daćić i dodao da su na Kosovu na udaru „svi elementi prisustva srpske zajednice i istorije“ navodeći kao primere rušenje grobalja, kulturne baštine, crkava i manastira.

Šef diplomatije je dodao da je za unapređenje verskih sloboda na Kosovu gde je potrebno „promeniti pristup i odustati od negiranja, minimiziranja i relativizovanja kontinuirane netolerancije većinske zajednice i njenih institucija“ uz podizanje svesti o pravu svih da neometano ispovedaju svoju veru.

Ministar je rekao da Srbija priprema i redovno podnosi periodične izveštaje mehanizmima UN za ljudska prava i da je sistematičnost u praćenju preporuka UN u oblasti ljudskih prava uvedena je kroz rad Saveta na nivou Vlade.

„Naša perspektiva budućih odnosa među crkvama i verskim zajednicama je takva da možemo sa sigurnošću tvrditi da će se i u budućem periodu, kroz međuverski dijalog koji se vodi na svim nivoima u Srbiji i brigu države o ostvarivanju ljudskih prava u skladu sa najvišim svetskim standardima, ova prava ostvarivati bez negativnih pojava“, dodao je Dačić u govoru.

Dačić sa Džonom Boltonom o unapređenju odnosa Srbije i SAD

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je na sastanku sa Džonom Boltonom, savetnikom predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost izrazio interes Srbije da se bilateralni odnosi sa SAD dodatno unaprede i podignu na viši nivo, posebno imajući u vidu savezništvo dve zemlje u Prvom i Drugom svetskom ratu. 

„Složivši se sa ocenom ministra Dačića o neophodnosti daljeg unapređenja bilateralnih odnosa na svim nivoima, savetnik za nacionalnu bezbednost Bolton posebno je istakao otvorenost aktuelne administracije SAD za blisku saradnju sa Vojskom Srbije i Ministarstvom odbrane Srbije“, navodi se u saopštenju srpskog ministarstva.

Kako je navedeno, Dačić je iskoristio sastanak da izrazi opredeljenost Srbije, kao garanta regionalne bezbednosti i stabilnosti, ka njihovom daljem jačanju, te u tom smislu preneo spremnost naše zemlje na otvorenu saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama. 

Dačić se sa Boltonom sastao u okviru dvodnevne posete SAD povodom učešća na Ministarskoj konferenciji posvećenoj religijskim slobodama i na svečanoj ceremoniji obeležavanja stogodišnjice od podizanja srpske zastave na Beloj kući.