Vučić: Nemamo nijedno rešenje za Kosovo na vidiku

Vesti 26. jul. 201820:01 > 20:06
Podeli:
Izvor: Tanjug/Dimitrije Goll

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je u razgovoru sa predstavnicima Srba sa Kosova rekao da Beograd nema nijedno rešenje za Kosovo na vidiku.

„Rekao sam im, mi nemamo nijedno rešenje na vidiku. Trudimo se da pronađemo neki zajednički imenitelj. Ni sa čim neću izaći pred javnost u Beogradu, dok sa vama ne razgovaram, sa vama koji ste dobili 80 odsto glasova, koji ste meni na Kosovu i Metohiji doneli 85 odsto“, rekao je Vučić za Radio-televiziju Srbije.

On je rekao da je njegova izjava da ako ne dođe do razgraničenja sa Albancima za 40 godina Srbija morati da brani Vranje bila optimistična. 

„Ta izjava je bila optimistična, doći ćemo u tu situaciju za 20 godina. Imate iznad Pržara, sela nedaleko od Vranja, znam njihove (albanske) namere. Demografija nije na našoj strani. Oni su mnogo motivisaniji od nas Srba da štite ono što bi smatrali svojim“, rekao je Vučić. 

Predsednik je rekao da zna da albanska strana neće završiti Statut Zajednice srpskih opština do 4. avgusta, kada su to obećali Evropskoj uniji. 

„Znam ja njih, nema ništa od tog posla. Oni hoće da nam to prodaju kao konačno rešenje. Da dobijemo ZSO“, rekao je Vučić.

On je rekao da Srbija ima priliku da ne izgubi sve, već da dobije nešto i da Srbiji niko ne nudi podelu Kosova, niti će joj je neko dati.

„Podelu nam neće dati. Neki su se uplašili podele posle susreta sa (francuskim predsednikom Emanuelom) Makronom, jer podrška Srbiji raste. Kada su videli susrete sa (predsednikom Rusije Vladimirom) Putinom, sa predstavnicima SAD, sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, sa francuskim predsednikom, koji je čini mi se dobro razumeo situaciju na Kosovu i Metohiji“, rekao je Vučić.

On je rekao da Srbija ima granice Jarinje i Brnjak „ono što nazivamo administrativnim prelazom“, kojima je odvojena od Gazivoda i srpskog naroda koji tamo živi.

Vučić je rekao i da će se obratiti naciji u septembru i navoditi citate nekih ljudi u stranim obaveštajnim službama.