Tači: Nema podele Kosova, razgovor i o Preševskoj dolini

Vesti 26. jul 201816:07 > 19:17
Izvor: N1

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da neće biti podele Kosova, a da će se o Albancima u Preševskoj dolini razgovarati u Briselu.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, Tači je u Prištini razgovarao sa šest albanskih političkih predstavnika iz Preševske doline.

Jedan od političkih predstavnika Albanaca Preševske doline Ragmi Mustafa upitao je zašto se prilikom okončanja razgovora Kosova i Srbije ne bi rešio i problem Preševske doline. Dodao je da je zbog mnogobrojnih problema važno da mladi i Albanci „istočnog Kosova“ budu integralni deo „Republike Kosova“. 

„U tom smislu, mi smo posvećeni tome da se poštuje politička volja Albanaca Bujanovca, Preševa i Medveđe iz referenduma 1992. godine, kada su se Albanci jasno izjasnili da su za političku, teritorijalnu autonomiju sa pravom pripajanja Kosovu. Sada je istorijski trenutak da se reše problemi koji su se gomilali decenijama između Albanaca i Srba“, kazao je Mustafa. 

Tači je kazao da su svi albanski predstavnici danas govorili „istim glasom“. 

„Obećao sam da će cela moja posvećenost dijaloga Kosova i Srbije i postizanje konačnog sporazum što podrazumeva recipročno priznanje, biti miran proces kroz mirovno angažovanje i uz obostranu volju, i naravno od njega će dobiti obe zemlje, ali i mir i stabilnost Balkana. Obećao sam da ćemo nastaviti da se sastajemo, ozbiljno ćemo analizirati sa velikom ozbiljnošću i odgovornošću to da se u sklopu nastavka dijaloga Kosova i Srbije i u sklopu ispravke granice ili demarkacije Kosova i Srbije da predstavim i institucinaliziran zahtev lidera Preševa institucijama Kosova“, kazao je Tači.

Tači je kazao da je to politički teško i gotovo nemoguće, ali da je njihova politička, institucionalna i nacionalna obaveza da to predstave.

„Dok predsednik Srbije ima legitimno pravo da se interesuje za srpske građane na Kosovu, to pravo ima i predsednik Kosova za Albance u Preševskoj dolini“, rekao je Tači.

Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi je rekao da nijedan od tri dosadašnja sporazuma, koji su potpisani uz podršku međunarodne zajednice, o unapređenju položaja Albanaca u ovim opštinama, nije dao rezultate. 

„Demokratija koja se pominje da se unapređuje u Srbiji nije još viđena u Preševskoj dolini“, rekao je Kamberi i dodao da „rešavanje problema u preševskoj dolini ne može da ostane u zapećku jer bez rešenja tih problema ne može biti stabilnosti na Balkanu“.

Sastanku sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem u Prištini prisustvovali su i predsednik opštine Preševo Šćiprim Arifi, predsednik Skupštine opštine Preševo Sami Salihu, kao i predsednik opozicione Demokratske partije Albanaca Ragmi Mustafa i predsednica preševskog ogranka Partije za demokratsko delovanje Ardita Sinani.

Detalje ima Zana Cimili:

Kurti: Ideja o podeli – nova prevara

 Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti izjavio je da se iza ideje o podeli ili razgraničenju Kosova krije pokušaj da se ozvaniči specijalni status za sever Kosova.On je tokom razgovora sa predstavnicima tri opština sa juga Srbije – Preševom, Bujanovcem i Medveđom, rekao da je ideja o podeli nova prevara. 

„Razlog zašto mislim da se radi o novoj prevari je da je ideja o razmeni ili korigovanju granica (Kosova i Srbije) više u funkciji stvaranja atmosfere gde će specijalan status za sever Kosova biti lakše (ostvariv) u ime razmene sa Preševom, Medveđom i Bujanovcem, do koje neće doći“, kazao je Kurti, a prenose prištinski mediji. 

On je rekao da motivi ni Beograda, ni Prištine nemaju veze sa položajem Srba na Kosovu i Albanaca u Srbiji, već motivima Beograda da se približi Evropskoj uniji, a kosovskih lidera da budu što dalje od Specijalnog suda za zločine Oslobodilačke vojske Kosova.