Rivlin u Beogradu: Odlični odnosi Srbije i Izraela

Vesti 26. jul. 201811:58 > 19:09
Podeli:
Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Izraela Ruven Rivlin izjavio je u Beogradu da je zadovoljan stanjem diplomatskih i ekonomskih odnosa Srbije i Izraela. Podsetio je da je on prvi predsednik Izraela u poseti Srbiji i pozvao njenog predsednika Aleksandra Vučića da poseti Jerusalim.

„Uskoro se obeležava 25 godina od kad su Srbija i Izrael obnovili diplomatske odnose, ali naše prijateljstvo traje duže. Jevrejska zajednica na Balkanu i u Srbije seže 2000 godina u prošlost. Gledamo u budućnost ali istorija, i dobra i strašna, se ne sme i ne može zaboraviti“, kazao je Rivlin.

Rivlin je pozitivno ocenio ekonomsku saradnju i posebno pohvalio „zakon o restituciji imovine osobama bez živih naslednika, za koji je zaslužan predsednik Vučić“, za koji je rekao da treba da „postane model i drugim državama“.

„Ponosni smo na veliki broj izraelskih investicija u Srbiji i želimo da budemo pravi partneri. Razgovarao sam sa predsednikom Vučićem i o tome da napravimo zajedničku ekonomsku misija, i da potpišemo sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja između dve države“, rekao je Rivlin.

Rivlin je kazao i da je Izrael „svestan patnje koje je srpski narod iskusio“ i da dva naroda imaju „mnogo zajedničkog, a i dalje se bore da zaštite nezavisnost od onih koji su veći“.

„Jevrejska zajednica u Srbiji je mala, ali predstavlja glavni most između naša dva naroda“, rekao je Rivlin.

Vučić: U Srbiji nikad neće postojati fašizam i neonacizam

Izvor : Tanjug/Dimitrije Goll

Predsednik Srbije je ocenio da su odnosi Srbije i Izraela „tradicionalno dobri“, dok su „na još višem i boljem nivou“ odnosi srpskog i jevrejskog naroda, koji su zajedno prošli kroz mnogo muka i strahota“ u dva svetska rata.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednikom Izraela Ruvenom Rivlinom, Vučić je u Palati Srbija rekao: „Uvek smo znali da poštujemo jedni druge i da poštujemo žrtve naših naroda“.

Vučić je rekao da je Srbija jedna od zemalja „u kojoj gotovo da ne postoji antisemitizam“, kao i da „nikada neće postojati fašizam, neofašizam i neonacizam“.

„Srbija ima velike interese da sa Izraelom razvija svestranu saradnju u svim oblastima, a jedna od tih oblasti je da nikada ne zaboravimo i da uvek čuvamo sećanje na stradanja našeg“, rekao je Vučić.

Naveo je da je s predsednikom Izraela započeo razgovore oko uređenja nekadašnjeg nacističkog logora na Starom sajmištu, u Beogradu, gde želi da bude spomen-područje poput izraelskog Jad Vašema.

„U njemu bismo govorili o srpskim, jevrejskim i romskim žrtvama“, rekao je Vučić.

Poručio je da Srbija neće zaboraviti stravično stradanje, strašne zločine, odnosno genocid nad Srbima u „Nezavisnoj državi Hrvatskoj“ tokom Drugog svetskog rata.

„Mi poštujemo sve žrtve. Nikada nismo zaboravili i uvek smo obeležavajući stradanje našeg naroda govorili o srpskim, jevrejskim i romskim žrtvama, ali nikada nećemo dozvoliti nekom drugom da nipodaštava i smanje broj srpskih žrtava“, kazao je Vučić.

Vučić je kazao da je Rivlinu preneo da se na Balkanu na različite načine gleda na sukobe iz 1990-ih godina: „Ono što neki slave kao najveću pobedu, mi doživljavamo kao najveću nesreću i tugu za naš narod“, rekao je Vučić i dodao da dok se jedni raduju 4. i 5. avgusta, u Srbiji tuguju zbog posledica hrvatske vojno-policijske akcije Oluja.

Vučić je rekao da ga je izraelski predsednik obavestio o stanju na Bliskom istoku i o problemima Izraela.

Navodeći da će Srbija uvek podržavati postojanje i opstanak Izraela, sa kojim će uvek gajiti prijateljske odnose, zahvalio je Rivlinu što Izrael ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu.

Dodao je da se s Rivlinom dogovorio o aktiviranju Mešovitog komiteta za saradnju koji će u Vladi Srbije predvoditi ministri Nenad Popović i Siniša Mali, najavio veću trgovinsku razmenu i pozvao izraelske investitore u Srbiju.

 Izraelskom predsedniku je na početku posete ispred Palate Srbija priređen svečani doček, uz intoniranje himni Izraela i Srbije i počasni stroj garde.

Ruven Rivlin će se, osim sa Vučićem sastati i sa predsednicom Narodne skupštine Srbije Majom Gojković.

Vučić je uoči posete, u razgovoru sa izraelskom ambasadorkom Alonom Fišer Kam, izrazio uverenje da će to biti prilika da se unapredi politički dijalog, ekonomska saradnja i kulturne veze Srbije i Izraela.

Ambasadorka je rekla da je želja predsednika Rivlina da pokaže koliko je Srbija važna Izraelu i dodala da veruje da će izraelski predsednik iskoristiti posetu Beogradu da izrazi nadu za pronalaženje kompromisnog rešenja za Kosovo.

Rivlin je doputovao u Srbiju posle zvanične posete Hrvatskoj tokom koje se sastao s hrvatskim zvaničnicima i posetio Spomen obeležje Jasenovac.

Pogledajte prilog Adama Santovca: