Poslanici DS pokrenuli zahtev za razrešenje Radete

Vesti 26. jul 201810:48 > 17:17
N1, arhiva

Poslanici Demokratske stranke (DS) pokrenuli su zahtev za razrešenje poslanice Srpske radikalne stranke Vjerice Radete sa mesta potpredsednice parlamenta zbog, kako su naveli, nedopustivog govora mržnje prema žrtvama iz Srebrenice.

„Nedopustivi govor mržnje u izjavi potpredsednice Skupštine, kojim se svirepo obračunava sa nedužnim žrtvama zločina u Srebrenici i vređaju njihove porodice, ugrozio je ugled institucije parlamenta koji ona predstavlja, zbog čega se zahteva da je Skupština Srbije hitno razreši sa te funkcije“, naveli su poslanici DS u saopštenju.

U saopštenju se ocenjuje da relativizacija zločina, revizija istorije i atmosfera mržnje, za koje DS veruje da se kontinuirano podstiču i tolerišu od nosilaca najviših političkih funkcija u državi, moraju stati najpre u skupštini, kao demokratskoj instituciji koja predstavlja sve građane.

„Uvrede i bol koji je potpredsednica nanela porodicama žrtava, sa pozicije potpredsednice Skupštine zaslužuje jasnu i hitnu reakciju narodnih poslanika. Zbog toga, poslanici DS danas će uputiti predlog za razrešenje potpredsednice Narodne skupštine Vjerice Radete i pozvati narodne poslanike da se pridruže inicijativi“, naveo je DS.

Poslanica SRS Vjerica Radeta objavila je tvit, na informaciju o smrti predsednice Udruženja „Majke Srebrenice“ Hatidže Mahmedović, u kojem je zapitala ko će je sahraniti, muž ili sinovi, aludirajući na činjenicu da je ona u Srebrenici 1995. godine izgubila muža i dva sina.

LDP: Nema sednica dok je potpredsednica Radeta

Lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović saopštio je da je uputio pismo predsednicima svih poslaničkih klubova u Narodnoj skupštini, u kojem sam zatražio da se ne održavaju sednice dok potpredsednica parlamenta Vjerica Radeta ne podnese ostavku ili ne bude smenjena sa svih funkcija.

„Neprihvatljiv je čin Radete, u kojem je anticivilizacijskim rečnikom napala preminulu predsednicu ‘Majki Srebrenice’ Hatidžu Mehmedović, sramno se rugajući njenoj žrtvi i žrtvi njene porodice. Radi se o ženi koja je ostala bez muža i dva sina u genocidu počinjenom u Srebrenici. Ono što je uradila Radeta posle njene smrti je nešto sa čime se niko normalan u ovoj zemlji ne može složiti“, izjavio je Jovanović.

On dodaje da je i sam „dete jasenovačkih žrtava i potomak Slobodana Jovanovića koji je 1912. godine krenuo u rat sa šest sinova, a vratio se samo sa jednim 1918. godine“.

„Upravo zato me ni porodica, ni prijatelji, ni svet koji me okružuje (a oni su zajednički većina) ne bi razumeli kada bih podržavao Radetu, a od Hatidže i njene žrtve okretao glavu“, saopštio je on.

Lider LDP-a je poručio da svi moraju biti solidarni „u trenutku kada se sa najvišeg mesta u parlamentu Srbije šalju tako monstruozne poruke koje se graniče sa ljudskim razumom“.

„Zato naglašavam da ni po koju cenu ne treba da učestvujemo u radu parlamenta dok Vjerica Radeta ne ode sa mesta potpredsednice i narodne poslanice“, izjavio je Jovanović.

DJB: Nedopustivo da Radeta bude potpredsednik

Poslanici Dosta je bilo potpisali su zahtev za smenu Vjerice Radete s mesta potpredsednice Skupštine.

„Dosta je bilo pružio je podršku inicijativi i potpisao zahtev za smenu Vjerice Radete sa mesta potpredsednice Narodne skupštine zbog nedopustivog vređanja i govora mržnje prema žrtvama iz Srebrenice. Nedopustivo je da takva osoba bude potpredsednik parlamenta, demokratske institucije svih građana Srbije“, navodi DJB u saopštenju.

Kako se navodi, poslanici Dosta je bilo potpisali su zahtev za Radetinu smenu sa mesta potpredsednice Narodne skupštine zbog svesnog nanošenja bola porodicama žrtava iz Srebrenice.

„Podsećamo, ovo nije prvi put da Radeta vređa žrtve i njihove porodice, a takva praksa uobičajena je i kod drugih funkcionera Srpske radikalne stranke. Nadamo se da se slični incidenti neće ponavljati, kao i da će aktuelna vlast prestati da podstiče i toleriše govor mržnje“.

LSV: Pokrenuti krivični postupak

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je da potpredsednica skupštine Srbije Vjerica Radeta hitno bude smenjena sa te funkcije i da joj se bez odlaganja oduzme poslanički imunitet.

LSV je navela da se kroz delovanje Radete i „njenog šefa Šešelja“, vidi „sav užas društva koje se nije suočilo sa strašnim zločinima za koje je odgovorno“.

„Negacija genocida u Srebrenici, ali i poništavanje elementarne humanosti, svedoče o istinski zločinačkom karakteru Srpske radikalne stranke. I ovoga puta je, nažalost, potvrđena ispravnost stava LSV o neophodnosti zabrane ove po svemu fašističke političke organizacije“, piše u saopštenju.

Dodaje se da „duboko frustrirana, nesrećna, netalentovana i po svemu neuspešna političarka“ Vjerica Radeta ima pravo na svoje lične mržnje, ali da ostatak društva ne sme da bude talac bilo čijih „političkih i psiholoških poremećaja“.

Pokret Centra saglasan sa inicijativom DS

Pokret Centra saopštio je da je saglasan sa inicijativom koju je pokrenula Demokratska stranka da se poslanica Srpske radikalne stranke smeni sa mesta potpredsednice Narodne skupštine Republike Srbije.

„Poslanici Pokreta centra potpisaće inicijativu za smenu jer smatraju da je širenje mržnje na verskoj i nacionalnoj osnovi nedopustivo, posebno ako se uzme u obzir da je Srbija već decenijama pod lupom međunarodne zajednice kada je reč o poštovanju ljudskih prava“, navodi pokret.

Prema njihovim rečima, Srbija se trenutno nalazi u situaciji kada „treba da pronađe način i strategiju za mirno rešavanje problema na Kosovu i Metohiji i da odgovornom politikom pomirenja obezbedi srpskom i albanskom stanovništvu uslove za dostojanstven život bez straha“.

„Govor mržnje koji šire javni funkcioneri i pripadnici parlamentarnih političkih stranaka opasan je po celu zemlju. Za nas je nezamislivo da bilo koje svesno ljudsko biće može da vređa ljude koji su izgubili život na brutalan način i kako može svojim neodgovornim izjavama da prodire u duboki lični bol supruge i majke i drugih članova porodice žrtava ubijenih u ratu. Pozivamo vladajuću koaliciju da ovu inicijativu uvrsti u dnevni red na prvoj narednoj sednici, a pozivamo i sve narodne poslanike da glasaju za smenu Vjerice Radete sa mesta potpredsednice Skupštine“, dodaje se.

Žene u crnom traže pokretanje postupka

Organizacija „Žene u crnom“ zatražila je od nadležnog javnog tužilaštva da po službenoj dužnosti pokrene krivični postupak protiv potpredsednice Skupštine Srbije Vjerice Radete zbog objave na Tviteru povodom smrti predsednice Udruženja Majke Srebrenice Hatidže Mehmedović.

„Zahtevamo od nadležnih državnih institucija da reaguju i pokrenu krivični postupak u ovom slučaju“, navele su u saopštenju „Žene u crnom“ povodom tvita Vjerice Radete. 

Ta organizacija je zatražila od Skupštine Srbije da po hitnom postupku smeni svoju potpredsednicu, jer, kako navode, obavljanje javnih funkcija od strane nedostojnih osoba predstavlja uvredu i poniženje za sve građane i građanke Srbije. 

„Zahtevamo i da se najviši predstavnici vlasti oglase i da jasno i nedvosmisleno osude ovo i slična ponašanja“, navele su „Žene u crnom“, koje su zatražile pokretanje krivičnog postupka protiv Vjerice Radete za krivično delo „izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti“, propisano članom 317. Krivičnog zakonika. 

„Žene u crnom“ su navele da jasnu i nedvosmislenu osudu očekuju naročito od „predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je bio desna ruka ratnog zločinca Vojislava Šešelja, kao i deo iste grupe koja je podsticala mržnju i na kraju inspirisala genocid u Srebrenici“.

„Izjava nedostojne potpredsednice Skupštine Srbije je primer takvog delovanja, kao i dokaz da iste ideje zla i mržnje i danas obitavaju, čak šta više u visokim krugovima vlasti“, navodi se u saopštenju.