Odbijen zahtev za rehabilitaciju Nedića

Printscreen

Viši sud u Beogradu je saopštio da je 11. jula 2018. godine doneo je rešenje kojim je odbio kao neosnovan zahtev predlagača za rehabilitaciju predsednika kvislinške Vlade Srbije za vreme okupacije u Drugom svetskom ratu Milana Nedića.

Detaljni razlozi nisu saopšteni, već su deo obrazloženja napisanog na gotovo 100 strana koje je tek poslato stranama u postupku. Saopšteno je samo da je odbijen, kako predlog za rehabilitaciju, tako i za povraćaj konfiskovane imovine.

Kako se navodi u saopštenju, odluka će biti objavljena na internet stranici Višeg suda u Beogradu, kada postane konačna.

U saopštenju Suda je navedeno, između ostalog, da je odbijen kao neosnovan zahtev predlagača da je „Milan Nedić lišen slobode bez sudske ili administrativne odluke kao žrtva progona iz političkih i ideoloških razloga“.

Sud nije ukinuo Uredbu FNRJ iz 1949. godine kojom je kolaboracionistički premijer proglašen za ratnog zločinca i na osnovu koje su mu oduzeta imovinska i građanska prava.

Postupak rehabilitacije trajao je pune tri godine tokom kojih je održano 12 ročišta i saslušano šest svedoka – istoričara i neposrednih svedoka događaja iz Drugog svetskog rata, a pregledano je i na hiljade stranica arhivskih dokumenata. 

Svedoci koje je pozivao zastupnik porodice Nedić tvrdili su da je predsednik Vlade Srbije tokom nacističke okupacije bio žrtva komunističkog režima, da je na mestu predsednika vlade pokušavao da spasi što veći broj pripadnika srpskog naroda, kao i da nije izvršio samoubistvo nego je ubijen.

Međutim, dvojica istoričara koje je pozvao sud ponavljali su dobro poznate činjenice da je Nedić odgovoran za brojne zločine u periodu svoje vladavine i za to ponudili brojne arhivske dokaze.

Suđenje su obeležili i protesti – pristalica politike Milana Nedića, sa transparentima kojima su pozivali na njegovu rehabilitaciju , ali i kontraprotesti pripadnika raznih levičarskih pokreta i organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Zahtev za rehabilitaciju Nedića je potekao od Srpskog liberalnog saveta, Udruženja političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima i porodice Nedić.

Nedićeva vlada raspuštena je 4. oktobra 1944, a on je dva dana kasnije, sa većinom ministara prebegao iz zemlje. Britanci su ga predali jugoslovenskim snagama 1. januara 1946.

Prema zvaničnoj verziji, Nedić se ubio skokom kroz prozor zatvora Ozne i nikada formalno nije optužen, ni osuđen.