Tužilaštvo o tvitu Vjerice Radete: Niko nam se nije obratio

Vesti 25. jul 201818:19 > 18:41
N1

Nižu se burne reakcije na tvit potpredsednice Skupštine Srbije Vjerice Radete o smrti Hatidže Mehmedović. Tvit osudila i predsednica Skupštine Maja Gojković, ali za sada niko ni reč o tome da li se Radeta i dalje smatra dostojnom visoke dužnosti koju obavlja u parlamentu. Osude i iz Vlade Srbije.

 Prvo je nestao tvit…

„Umrla Hatidža Mehmedović iz udruženja biznismenke Srebrenice. Ko li će je sahraniti, muž ili sinovi“, tvitovala je Vjerica Radeta.

A potom i profil Vjerice Radete na tviteru. Međutim, to ne znači da se nije dogodio. Dva dana kasnije, napisano je naoštrije osudila predsednica Skupštine Maja Gojković.

„Izneti stavovi su neprihvatljivi i ni na koji način ne odražavaju stavove i vrednosti koje zastupa skupština Srbije. Narodna skupština Republike Srbije je predstavničko telo civilizovanih i pristojnih ljudi, kakvi i jesu građani Srbije. U ime Narodne skupštine i u svoje lično ime izjavljujem iskreno saučešće povodom smrti Hatidže Mehmedović“, poručila je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

Nakon potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović, na Radetin tvit reagovao je i potpredsednik Rasim Ljajić.

„Nemam adekvatne reči kojima bih opisao taj tvit. Sramno i neprimereno. Šta očekujem? Ne očekujem ništa, ne očekujem od bilo koga da povodom ovog tvita reaguje. Džaba nam bilo kakvo reagovanje ukoliko kao društvo ne smognemo snage da se izborimo s tim“, rekao je potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić.

Opozicija, se druge strane, očekuje da se upravo država izbori sa rečima koje prevazilaze, kažu, čak i govor mržnje.

„Ne postoje reči kao prirodna reakcija na ono što se desilo, na ogoljeni govor mržnje, na zlo i na huškanje ljudi, obračun sa žrtvama genocida. Ja duboko verujem da jedini adekvatan odgovor Skupštine i građana koji su nas obavezali da u njihovo ime ovde govorimo je da se pokrene postupak za njeno razrešenje sa mesta potpredsednice Skupštine“, smatra Maja Videnović iz Demokratske stranke.

Nevladin sektor predlaže radikalnije mere i to za celu Srpsku radikalnu stranku.

„Ono što je ovde problematično jeste da se državno tužilaštvo nije oglasilo niti, ja pretpostavljam, misli da se oglasi. Veoma je važno da mi već jednom ovu stranku stavimo u okvire zakona, mislim da sada već možemo da govorimo o zabrani“, rekla je Maja Stojanović iz Građanske inicijative.

Tužilaštvo se jeste oglasilo, ali veoma šturo – u Posebnom tužilaštvu za visoko – tehnološki kriminal kažu za N1 da im se „do danas nijedna osoba nije obratila ovim povodom“. Na pitanje da li će možda pokrenuti postupak po službenoj dužnosti – nisu odgovorili.

Dakle, osim što je narodna poslanica, Vjerica Radeta je ujedno i potpredsednica Skupštine. To zapravo znači da raspravu o njenoj smeni u plenumu može da predloži najmanje 30 poslanika. Ima li ih Skupština Srbije? Saznaćemo na početku sledeće sednice.