Bura zbog izjave Irineja, za analitičare poređenje preterano

Vesti 25. jul. 201818:03 > 18:03
Podeli:
Izvor: REUTERS/Marko Djurica

Ne prestaju da stižu reakcije i na izjavu patrijarha Irineja koji je položaj Srba u Crnoj Gori uporedio sa položajem Srba u NDH. Posle poziva zvanične Podgorice da izjava bude demantovana ili korigovana, beogradski mediji prenose nezvanične navode iz Patrijaršije da se partijarh neće izvinjavati.

Crnogorski premijer Duško Marković izjavu patrijarha Irineja nazvao je sramnom.

Posetio je Crnu Goru, sa crkvenim velikodostojnicima obilazio manastire… I bez milosti, kritikovao crnogoroski režim, zbog namere da imovinu na koju pravo polaže Srpska pravoslavna crkve upiše kao državnu.

„Da su to radili Turci ili ustaše, to bi se moglo razumeti i shvatiti. Ali da se to radi u vremenu mira i slobode, to je apsolutno neprihvatljivo“, rekao je irinej za list Dan.

Neprihvatljiv je patrijarhu i položaj Srba u Crnoj Gori.

„Uporedio bih ga sa položajem Srba u Hrvatskoj u doba endehazije (NDH)“, kazao je.

Državnom vrhu Crne Gore neprihvatjive su patrijarhove paralele. Zato predsednik Milo Đukanović, pa premijer Duško Marković traže demanti i korigovanje izjave.

„Zloupotrebljeno je još jednom gostoprimstvo Crne Gore, demokratske, slobodne Crne Gore. Verujem da će brzo doći vreme da se ta izjava koriguje“, rekao je premijer.

Ili ipak neće. Večernje novosti prenose navode iz Patrijaršije da se patrijarh izvinjavati neće, i da je samo izneo stav o diskriminacija Srba u Crnoj Gori.

Za razliku od vlasti, opozicija u Crnoj Gori veruje da razloga za izvinjavanje nema.

„Ja želim u ime srpskog naroda da se zahvalim patrijarhu, da mu se zahvalim što je saopštio istinu“, rekao je Andrija Mandić iz Nove srpske demokratije.

Istina je da su Srbi u Crnoj Gori diskiminisani, tvrde i u podgoričkoj Građanskoj alijansi. Ali patrijarhovo poređenje Crne Gore i NDH ocenjuju kao netačno i pretereno.

„Ono što sve nas treba da zabrine jeste da je veoma malo glasova razuma u ovoj priči. Niti Vlada Crne gore želi da prizna da su Srbi podzastupljeni u državnim institucijama. S druge strane i zvanična Srbija i SPC zbilja preteruju sa ocenama stanja u Crnoj Gori što ne doprinosi rešenju problema“, kaže Boris Raonić iz Građanske alijanse iz Podgorice.

Religiolog Miroslav Kaveždi misli da se na neki način koristi jedna teška retorika sa pozicije koja njoj nije primerena.

„Mi smo navikli da se patrijarsi i verski prestavnici duže vreme pojavljuju kao jedna vrsta specijalne diplomatije, da oni na neki način pripremamju teren za političko delovanje“, dodaje on.

Politička podrška patrijarhu za sada stiže samo od srpskog ministra za inovacije. Dok Nenad Popović tvrdi da je u Crnoj Gori na delu identitetsku genocid na srpskim narodom, predsednik Srbije, javno, mnogo je uzdržaniji.

„Ne mogu ja da komentarišem ono što izgovara njegova svetost. Mi želimo dobre odnose sa Crnom Gorom i želimo bolji položaj srpskog naroda u Crnoj Gori“, rekao je Vučić.