Šta je rešenje za kosovski čvor i šta je na stolu u Briselu?

Vesti 25. jul 201817:37 > 17:39
Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić

Pitanje kosovskog problema nastavlja da dominira javnim prostorom, iako se malo zna o tome o čemu se konkretno razgovara kada je reč o rešenjenju tog pitanja. Podela, odnosno razgraničenje - iako niko zvanično nije predložio ovakvo rešenje za pitanje Kosova - sve češće se u tom kontekstu čuje ovakva ideja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, međutim, poručuje da to Srbiji niko neće dozvoliti zbog toga što žele da spreče Srbiju da ostvari bilo kakav uspeh.

Da li će novi sastanak Aleksandra Vučić i Hašima Tačija u Briselu početkom septembra doneti neke pomake u odnosima Beograda i Prištine?

 Vučić kaže da su mnogi pre njega imali mnogo veće šanse da reše problem Kosova i mogli mnogo više da dobiju. Danas gotovo da nemamo šanse da dobijemo bilo šta, navodi Vučić.

„Nećete ljudi da živimo, hoćete da se lažemo. Šta je smisao. Nećete etničke granice, nećete razgraničenje sa Albancima, pa nema problema, kažite ljudima da se spremimo onda za Vranje za jedno 40, 50 godina“, rekao je.

Da li to znači da je razgraničenje ono što Srbija želi?

Pre godinu dana Vučić je u autorskom tekstu za Blic pokrenuo ideju unutrašnjeg dijaloga, koji bi, kako je najavljeno trebalo da pomogne u formulisanju konašnog rešenja za Kosovo. Na 35 okruglih stolova o tome su govorili pravnici, sociolozi, ekonomisti, sportisti. Vučić je najavljivao da će sa rešenjem izaći krajem marta ili početkom aprila, da bi zatim taj rok pomerio na maj.

„Ne znam da li ću izaći sa predlogom, mogu da izađem sa predlogom ako oko nečega mogu da se dogovorim sa nekim. Sa Albancima do sada nisam mogao da se dogovorim“, kaže Vučić sada.

On dodaje da nije istina da nije bilo rezultata unutrašnjeg dijaloga.

„Ma nije istina da nije bilo rezultata. Kao što vidite i ovo je rezultat unutrašnjeg dijaloga. Sve vreme govorite kako nema unutrašnjeg dijaloga, ima unutrašnjeg dijaloga. I ovo je unutrašnji dijalog. Razumeo sam. Svi oni koji su do juče vikali pa i za vas sa N1, koji su do juče vikali kako treba da se reši kosovski čvor, shvatio sam da sada ne treba da se reši kosovski čvor jer je to najbolja prilika da se politički skine glava Vučiću“, rekao je.

Kako bi kosovski čvor mogao da se reši i šta je na stolu u Briselu gde se pregovara, praktično znaju samo predsednik Srbije i njegovi najbliži saradnici.

Sa druge strane vlada Kosova nedavno je usvojila izveštaj o pregovorima i uputila ga skupštini na razmatranje, a u delegaciji Prištine na poslednjoj rundi dijaloga u Briselu, osim predsednika, bili su i premijer i predsednik skupštine Kosova. Na to da je ceo proces u Srbiji nedovoljno transparentan, gostujući u Danu uživo ukazali su i predstavnici Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za Poglavlje 35.

„Na žalost, mi ne znamo ni šta je platforma. Očigledno je ima jer pregovori teku na osnovu nekih pokazatelja ili na osnovu nekih naznaka. Predsednik ima nekih rešenja u kom pravcu on ide, ali taj dokument na žalost još uvek nije javno dostupan“, rekao je Dragiša Mijačić iz Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji.

U međuvremenu o političko-bezbednosnoj situaciji i dijalogu Beograda i Prištine u Beogradu su razgovarali direktor kancelarije za Kosovo i predstavnici Srpske liste. Kako se navodi u saopštenju, oni su pružili podršku Vučiću u nastojanju da se pronađe kompromisno rešenje i naveli da u dijalogu ne treba a proiori odbacivati nijednu temu razgovora.