Irinej pozvao vernike da prikupljaju pomoć za Grčku

Vesti 25. jul. 201815:39 > 15:43
Podeli:
Izvor: REUTERS/Marko Djurica

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej pozvao je vernike SPC da preko svojih eparhija prikupe finansijsku i materijalnu pomoć za ljude koji su u Grčkoj pogođeni požarima i izrazio saučešće zbog stradalih u požarima.

On je pozvao i sva javna preduzeća, posebno građevinsku i drvnoprerađivačku industriju, da građevinskim materijalom pomognu obnovu izgorelih domova.

„Uvereni smo da ćemo mi, pravoslavni Srbi, kao narod koji dobro zna šta su stradanja, razumeti patnju naše braće i sestara, primiti milost i naći blagodat za blagovremenu pomoć koja će mnogo značiti onima kojima je potrebna, očinski vas blagosiljamo“, naveo je patrijarh Irinej.

On je poručio da SPC smatra svojom moralnom obavezom da praktično pomogne u prevazilaženju posledica požara i dodao da je hrišćanska dužnost da se podeli patnja i bol svakog bližnjeg bez izuzetka, „naročito jednovernog i bratskog grčkog naroda, koji nam je uvek priticao u pomoć“.

„Sa zebnjom u srcu primili smo vest da je život izgubilo više od 70 ljudi, da ima mnogo ozleđenih i nestalih, da je plamen progutao ne samo šume, maslinjake i voćnjake nego i čitava naselja oko Atine i neka atinska predgrađa“, naveo je patrijarh.

Patrijarh je naveo da SPC i njeni vernici „svom dušom“ saučestvuju u bolu „bratskog grčkog naroda“.

„Molimo se Gospodu za žrtve. Priteći ćemo u pomoć koliko budemo mogli“, naveo je patrijarh Irinej u telegramu ;arhiepiskopu atinskom Jeronimu.