Sraman tvit Radete o smrti predsednice "Majki Srebrenice"

Vesti 24. jul. 201819:34 > 22:00
Podeli:
Izvor: N1

Potpredsednica Skupštine Srbije i funkcionerka Srpske radiklane stranke Vjerica Radeta, na krajnje neprimeren način, na svom Tviter nalogu, prokomentarisala je smrt Hatidže Mehmedović, predsednice Udruženja “Majke Srebrenice".

Radeta je napisala: “Čitam umrla Hatidža Mehmetović iz udruženja biznismenki Srebrenice. Ko li će je sahraniti. Muž ili sinovi?!“.

Ovim uvredljivim tvitom Radeta je izazvala lavinu negativnih komentara na svoj račun, a poruka je obrisana u toku dana.

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović saopštila je da „su od funkcionerа SRS-a nаvikli dа slušаju nаjružnije reči upućene političkim protivnicimа, аli da nije verovаlа dа su toliko besrаmni dа vredjаju i preminule“.

„Ali, nije ovo srаmotа rаdikаlа, jer oni i ne znаju ni zа srаmotu. Ovo je srаmotа zа sve one koji su svojim glаsovimа doveli ovаke rаdikаle u Skupštinu Srbije“, navela je Mihаjlović.

Dragan Popović iz Kuće ljudskih prava i demokratije, odgovorio je Radeti rečima: “Hatidži su oba sina i muž ubijeni u Srebrenici. I ajde vi sad meni recite da su radikali normalna i legitimna politička pojava!!!“

I Slaviša Lekić, predsednik NUNS-a, prokomentarisao je Radetin tvit, rečima: “Ako ovo zlo prekorači prag Skupštine Srbije, mi smo ljudski kapitulirali!“.

Povodom tvita poslanice SRS, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Kulturni centar „Damad“ i „Urban in“ pozvali su sve državne organe, verske, akademske i naučne institucije, civilno društvo i medije da se jasno distanciraju od tog „sublimata fašizma, odbace ga i stanu na stranu pravde za mrtve i žive“.

Za osudu potrebna većina

Izvor : N1

 Zamenica predsednika Odbora Skupštine Srbije za ljudska i manjinska prava Maja Videnović najavila je, na narednoj sednici tog odbora, pokretanje teme tvita Vjerice Radete.

“Da Odbor za ljudska prava osudi tako nešto. Mimo toga postoji mogućnost da se na nekim drugom odborima pokrene inicijativa da se tako nešto osudi. Međutim, za tako nešto su potrebni glasovi većine“, rekla je Videnović za Radio slobodna Evropa.

„Svedoci smo da je Srpska radikalna stranka marionetska partija Srpske napredne stranke. I da ništa što oni rade ne dovodi do osude Srpske napredne stranke. Naprotiv“, rekla je za RSE Maja Videnović.