Tači: Pacoli tvrdnje o oružju iz Srbije zasniva na dokazima

Vesti 24. jul 201815:44 > 16:00
AFP/Odd ANDERSEN

Predsednik Kosova Hašim Tači ocenio je da su tvrdnje zamenika premijera i šefa kosovske diplomatije Behdžeta Pacolija da Srbija prodaju ili poklanjanje oružja pojedinim državama koristi kao diplomatsko sredstvo protiv nezavisnosti Kosova, bazirane na činjenicama i dokazima njegovog svakodnevnog angažovanja, preneo je RSE.

Tokom konferencije za novinare u Prištini, Tači je dodao da je u vezi sa tim razgovarao i sa Pacolijem.

„On je zadužen da radi na novim priznanjima, ali i da koči napore Srbije u vezi novih priznanja nezavinosti. Iz mog razgovara sa zamenikom premijera, video sam da se suočio sa tako nečim u različitim državama, naročito u Africi. Tako da, mislim da je senzibilizacija tog pitanja nužna i svi treba to ozbiljno da shvate“, odgovorio je Tači na pitanje novinara RSE.

 Tači je govorio i o dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom, navodeći da će se ta normalizacija desiti putem formalnog recipročnog priznanja, a što će Kosovu omogućiti i članstvo u svim međunarodnim organizacijama, uključujući i Ujedinjene nacije.

On je zatražio da se i Skupština Kosova direktno uključi u dijalog, da političke partije preuzmu ustavne i zakonske odgovornosti.

„Žao mi je što Skupština i parlamentarne partije kasne zato što vreme prolazi. Sasvim razumem iskrene i odgovorne izjave koje nemaju lični ili politički motiv poslanika kada kažu da Skupština treba da ima konačnu ulogu. Ali, postavlja se pitanje, ko ometa da Skupština ispunjava to pravo koje joj pripada i Ustavom? Konačnu reč u slučaju postizanja sporazuma pripada Skupštini Republike Kosova“, rekao je Tači.

Kosovska opozicija protivi se tome da Tači vodi konačnu fazu dijaloga smatrajući da on nema mandat Skupštine za to.

Tači je, govoreći o ideji razmene teritorija, sever Kosova za Preševsku dolinu, o kojoj inače govore pojedini kosovski političari poput zamenika predsednika opozicionog Demokratskog saveza Kosova, rekao da razume zabrinutost svakog političkog lidera za građane Preševa, Medveđe i Bujanovca.

„Sa njihovim liderima sam se i sastajao. Njihove dirljive priče su preokopuacija svih nas, a kako bi oni uživali svoja nacionalna i demokratska prava i kako ne bi bili najdiskriminovanija zajednica u Evropi. Tako da će Kosovo uvek da se interesuje za albanske građane koji žive tamo“, rekao je Tači.

Na pitanje da li bi u konačnoj fazi dijaloga prihvatio da razgovara o podeli Kosova, Tači je odgovorio: „Konačan sporazum između Kosova i Srbije biće između dve nezavisne zemlje“.