Sindikat: U pravosuđu "presipanje iz šupljeg u prazno"

Vesti 24. jul 201812:51 > 13:12
Shutterstock

Sindikat pravosuđa Srbije saopštio je da su izjave ministarke pravde povodom oslobađajuće presude okrivljenima u postupku poznatom kao "stečajna mafija" usmerene na "ubeđivanje građana", kao i na "samoubeđivanje".

Nela Kuburović izjavila je nedavno da je suđenje okrivljenima u postupku poznatom kao „stečajna mafija“ koji je pravosnažno okončan oslobađajućom presudom nakon 12 godina, primer „nerazumno dugog suđenja“. Ona očekuje da će, kako je navela, stranke iskoristiti svoje pravo i u skladu sa zakonom podneti zahtev za naknadu štete.

Prema njenim rečima, da se ovakve stvari ne bi dešavale, donet je novi Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije i terorizma koji je počeo da se primenjuje od 1. marta ove godine – da bi mogao da obezbedi kvalitetno prikupljanje dokaza i multisektorsku saradnju državnih organa, pre svega policije i tužilaštva.

Činjenica je, navode u sindikatu pravosuđa, da su posle stupanja na snagu pomenutog zakona, pri višim javnim tužilaštvima u Srbiji osnovana posebna odeljenja za borbu protiv korupcije, ali da su ljudi koji rade u tim timovima prebačeni iz drugih odeljenja.

„U tim odeljenjima rade zamenici javnih tužilaca, stručni saradnici i državni službenici preuzeti iz drugih pravosudnih organa. Dakle, to nisu novozaposlena lica, već je njihovim preuzimanjem smanjen broj zaposlenih u organima gde su ranije radili. U pravosuđu, kao celini, ostao je isti broj zaposlenih kao i pre osnivanja novih odeljenja, prema onoj narodnoj da se ‘presipa iz šupljeg u prazno'“, navodi se u saopštenju.

Sindikat navodi da samo donošenje zakona nije dovoljno da se reši problem prikupljanja dokaza, kvaliteta optužnica, suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije i terorizma, jer prethodno nisu stvoreni uslovi za punu primenu donetog zakona, kao na primer obezbeđivanje stručnih i sposobnih kadrova, tehničkih uslova, novčanih sredstava.

„Kod nas je praksa da se zakoni donose bez obezbeđivanja sredstava za njihovu primenu. I zato Sindikat pravosuđa Srbije izražava bojazan da te zakonske novine, o kojima u svojoj izjavi govori ministarka, mogu da ostanu samo pokušaj“, navode.