Vučić: Nema Suljo fotelje za tebe, džabe ti sve bilo

Vesti 24. jul. 201810:38 > 11:21
Podeli:
Izvor: Tanjug/Dimitrije Goll

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je predsednik Srbima, Bošnjacima, Mađarima i svim ostalim građanima Srbije, a lideru Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Sulejmanu Ugljaninu poručio da za njega "nema fotelje".

Komentarišući Ugljaninovu izjavu da Vučić nije bošnjački predsednik, a da Ana Brnabić i članovi Vlade Srbije „nisu bošnjačka premijerka i ministri“, predsednik Srbije je kazao da je zajedno sa timom koji vodi izgradio „više obdaništa, puteva, domova zdravlja, bolnica i stadiona“ nego što je lider BNV „mogao da obiđe“.

„Moj odgovor Ugljaninu je: Nema Suljo fotelje za tebe, džabe ti sve bilo“, kazao je Vučić i dodao da će nastaviti da radi u interesu srpskog, ali i bošnjačkog i svih ostalih naroda u Srbiji.  

Ništa se ne dešava po pitanju ZSO

Aleksandar Vučić izjavio je da se po pitanju izrade statuta Zajednice srpskih opština ne dešava ništa iako rok koji je Brisel dao Prištini ističe početkom avgusta.  

„Ništa se ne dešava, rok ističe 4. avgusta. Sećate se šta sam rekao pre četiri meseca – rekao sam da neće biti ništa. Oni imaju jedan jedini cilj, a to je kako da se zauzme sever Kosova. Njih ne zanima ZSO“, rekao je Vučić.  

Vučić je rekao da ZSO ne može biti „konačno rešenje“, već da je to obaveza iz Briselskog sporazuma iz aprila 2013. godine.  

Upitan da prokomentariše stavove Velike Britanije o Kosovu, Vučić je rekao da se Velika Britanija nada da bi Srbija mogla u punom kapacitetu da prizna nezavisnost kao što je to London učinio, a dodao je da ne mora da govori koliko su im očekivanja realna.  

Prema njegovim rečima, konačno rešenje iz ugla Engleza je upravo to da Srbija prizna nezavisnost i da Srbija ne dobije gotovo ništa.  

„To za nas nije kompromis“, rekao je Vučić i podsetio da je za Veliku Britaniju Kosovo nezavisno od 2008. godine.

Ne mogu da komentarišem ono što govori patrijarh

Predsednik Srbije nije želeo da komentariše izjavu patrijarha Irineja o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori ali je dodao da mu se čini da ne bi govorio istinu onaj ko bi tvrdio da je idealna situacija u kojoj se nalazi srpski narod.

„Ne mogu da komentarišem ono što govori njegova svetost. Mi želimo dobre odnose sa Crnom Gorom i bolji položaj srpskog naroda. Nadam se da ćemo uskoro imati prilike da razgovaramo o tome sa legitimnim predstavnicima srpskog naroda u Crnoj Gori i da ćemo o našim biletaralnim stvarima razgovarati sa legitimnim i legalnim predstavncima Crne Gore“, rekao je Vučić.  

On je rekao da Srbija želi dobre odnose sa Crnom Gorom.  

„A da li smo uvek srećni – nismo, i o tome govorimo. Pretpostavljam da nisu ni oni uvek. Ali, ko god bi rekao da je situacija srpskog naroda idealna, čini mi se da ne bi govorio istinu“, rekao je on.  

Patrijarh srpski Irinej ocenio je ranije, u intervjuu za podgorički list Dan, da je položaj srpske crkve u Crnoj Gori gori nego u vreme osmanske okupacije, a da je status Srba kao u doba fašističke Nezavisne države Hrvatske.

Srbija ne poklanja oružje, već ga prodaje

Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija ne poklanja već da prodaje oružje i da to radi u skladu sa propisima. 

Vučić je povodom izjave ministra spoljnih poslova Kosova Bedžeta Pacolija da Srbija poklanja oružje za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, rekao da Srbija ima državnu firmu koja radi i prodaje oružje, da je njen posao da zarađuje više i da se nada da će u 2018. prodaja biti viša nego u 2017. godini.  

„Mi ne poklanjamo oružje, mi prodajemo oružje… Ne znam šta im smeta, to što nemaju oružje, to što zemlje ne priznaju Kosovo… Još više ćemo da prodajemo oružje“, rekao je Vučić.

Prvi put čujem za radnu grupu za odbranu od lažnih vesti

Predsednik Vučić izjavio je da prvi put čuje da je ministar bez portfelja Nenad Popović predložio formiranje radne grupe koja bi definisala mere odbrane od plasiranja „lažnih vesti“ i vođenja „specijalnog rata“ protiv Srbije.  

„Za ovo prvi put čujem, možda mi je poslao, ali ja to nisam pročitao. Možda mi je Nenad (Popović) napisao to, ali kažu mi da to još nismo dobili“, rekao je Vučić.  

Srpska narodna partija (SNP) saopštila je 17. juna ove godine da će predložiti Vladi Srbije da oformi radnu grupu koja bi definisala mere odbrane od plasiranja „lažnih vesti“ i vođenja „specijalnog rata“ protiv Srbije. 

Predsednik SNP je Nenad Popović, ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za inovacije.