Policije Srbije i Nemačke o unapređenju saradnje

Vesti 23. jul. 201822:11 > 22:21
Podeli:
Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i parlamentarni državni sekretar nemačkog Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova Štefan Majer razgovarali su o unapređenu saradnje Srbije i Nemačke u oblasti unutrašnjih poslova, a posebno o pitanju ilegalnih migracija.

Stefanović je rekao da su razgovarali o pitanju ilegalnih migracija i tome kako da srpska granična policija bude efikasnija u zaustavljanju ilegalnih migranata. On je kazao da je pomoć nemačke policije, savezne kriminalističke policije i granične policije, bila značajna u prethodnom periodu, jer je pomogla srpskoj policiji da bude efikasnija i dodao da je Nemačka izrazila spremnost da pomaže Srbiji u obukama i tehničkom opremanju policije. 

„Nastavićemo da sarađujemo sa Nemačkom u smislu otkrivanja svih koji bi ilegalno da pređu Srbiju i potencijalno završe u Nemačkoj ili nekoj drugoj zemlji EU“, kazao je on i dodao da Nemačka može da računa na Srbiju kao na partnera. 

Dodao je da je značajna i sarađa dve zemlje u oblasti borbe protiv trgovine narkotika, malim i lakim naoružanjem i suprotstavljanju svim oblicima terorizma i ekstremizma. 

„Za nas je važno da imamo Nemačku kao saveznika u svim vidovima borbe protiv organizovanog kriminala. Srbija i Nemačka su u prethodnom periodu učestovale u preko stotinu zajedničkih operacija“, rekao je Stefanović.

Majer je zahvalio Srbiji na saradnji koja je uspostavljena 2015. godine u oblasti migracija i dodao da je optimističan da će saradnja biti produbljena. 

„Hvala srpskoj graničnoj policiji na sprečavanju ilegalnih migracija jer je Nemačka i dalje željena destinacija mnogih i cilj je da se zaustave i spreče te ilegalne migracije i krijumčarenje ljudi“, kazao je on.

Majer je rekao da je ostvaren uspeh u borbi protiv krijumčarenja ljudi i oružjem, kao i da je uspostavljena dobra saradnja srpskih i nemačkih bezbednosnih snaga u borbi protiv organizovanog kriminala, a posebno u oblasti protiv narkotika. On je kazao da je Srbija za Nemačku važan i pouzdan partner i da Nemačka snažno podržava put Srbije ka Evropskoj uniji. 

„Želim ohrabriti Vladu Srbije u reformama, a opredeljenje Srbije je jasno i to je punopravno članstvo u EU“, izjavio je Majer.