Brnabić sa predstavnicima Ist-Vest Instituta u Njujorku

Vesti 23. jul 201811:51 > 11:57
Tanjug / Kabinet predsednice Vlade Srbije

Premijerka Srbije Ana Brnabić započela je posetu SAD sastankom sa predstavnicima Ist-Vest Instituta (East West Institute) u Njujorku, kojima je prenela da Srbija danas ima stabilnu ekonomiju i da su prioriteti njene vlade digitalizacija, obrazovanje i jačanje vladavine prava.

Na radnoj večeri sa članovima i predsednikom Instituta, nekadašnjim američkim ambasadorom u Beogradu Kamerunom Manterom, Brnabić je navela da je Srbija „zahvaljujući odgovornoj ekonomskoj politici u protekle tri godine“ znatno transformisala ekonomiju i da to potvrdjuju ekonomski pokazatelji i priznanja relevantnih medjunarodnih institucija, saopštila je Vlada.  

Brnabić je kazala da je Srbija lider u privlačenju direktnih stranih investicija, čiji je neto priliv u prvih pet meseci ove godine iznosio više od 1,1 milijarde evra, što je 15,8 odsto više nego u istom periodu prošle godine, navodi se u saopštenju.  

Izdvojila je trend povećanja izvoza u ovoj godini, pre svega izvoz IT usluga koji je u prva četiri meseca ove godine porastao za 33 odsto.  

„Prioriteti ove Vlade su digitalizacija i obrazovanje. Naš fokus je na investicijama koje pokreću inovacije, istraživanje i razvoj. Digitalizacija nije samo IT, ona je naša šansa da modrnizujemo i ekonomiju i celo društvo“, rekla je predsednica Vlade.  

Brnabić je navela da medju prioritetima vlade ostaju borba protiv korupcije i jačanje vladavine prava, u cilju „stvaranja boljeg društva za sve gradjane Srbije i predvidivih uslova poslovanja, kako za strane, tako i za domaće kompanije“, dodaje se u saopštenju.  

Tanjug / Kabinet predsednice Vlade Srbije

„Nastavljamo da radimo na unapredjenju sveukupnih uslova poslovanja, smanjivanju adinistrativnih barijera, unapredjenju poslovne klime i daljem osnaživanju ekonomije i poboljšanju uslova za rad. Želimo da se naša ekonomija više oslanja na moderne tehenologije i inovacije i da radimo na povezivanju nauke i privrede“, rekla je Brnabić.  

Dodala je da Srbija želi da modernizacijom obrazovanja stvara mlade generacije „koje znaju kako da misle i ne plaše se da iskažu svoj stav“.  

„Želimo da stvaramo generacije koje će biti spremne za medjunarodno tržište rada i koje će prihvatiti koncept celoživotnog učenja koji stvara uspešne pojedince, koji onda kreiraju uspešno društvo“, navela je srpska premijerka.  

Ocenila je i da je Srbija postigla „značajne rezultate u jačanju elektronske uprave“, stoji u saopštenju Vlade. 

„Moderna e-Uprava koja je u službi svih gradjana i privrede, simbol je modernizacije društva i snažan mehanizam u borbi protiv korupcije i promeni paradigme, u kojoj su državni službenici u funkciji gradjana, a ne obrnuto“, kazala je Brnabić.  

Ist-Vest Institut je globalna mreža istaknutih političara, poslovnih ljudi, predstavnika nevladinog sektora i akademske zajednice. Jedna je od uticajnijih organizacija u oblasti medjunarodnih odnosa i ima aktivnu ulogu u prevenciji i rešavanju sukoba u svetu.  

Brnabić će kasnije danas tradicionalnim udarcem u zvono zatvoriti Njujoršku berzu i sastati se sa njenom predsednicom Stejsi Kaningam.