Preradović: Ukrupnjavanje opozicije jedino rešenje

Vesti 23. jul 201809:35 > 09:36
N1

Zahtev opozicije da se ne izlazi na izbore ukoliko ne bude iole fer izbornih uslova - sasvim je razumljiv, rekao je novinar NIN-a Zoran Preradović u Novom danu. On smatra da je jedino racionalno rešenje da se promeni režim u Srbiji - ukrupnjavanje opozicije.

„Situacija u medijima je takva da ne garantuje ni F od fer izora. Ni birački spiskovi nisu ažurirani, a predsednički izbori su pokazali da ima oko 800.000 glasova kojima se može manipulisati, bez toga i fer medijskih uslova je besmisleno izlaziti na izbore“, kaže Preradović.

Kako je rekao, ideja ukrupnjavanja opozicije je krajnje racionalna jer opozicija bez ukrupnjavanja nema nikakve šanse i to bi bilo političko samoubistvo.

„Ono što se njima spočitava jeste da su previše desno i ta ideološka heterogenost, ali od kada to nacionalno isključuje i građansko i gde to – osim u Srbiji? Zašto bi građansko liberalna opcija odmah podrazumevala odricanje od vitalnih nacionalih interesa?“, upitao je Preradović.

To je podmetačina koja je decenijama pravljena, a mi živimo u postideološkom vremenu, dodaje.

„U Srbiji jedino racionalno rešenje da se promeni režim je ukrupnjavanje opozicije. Neka budu i dve kolone ako se ne prepoznaju u ovom savezu, okej, ali mislim da ta druga kolona neće imati mnogo izgleda“, ističe Preradović.

Šapić ne može preko cenzusa

Govoreći o novoformiranoj stranačkoj organizaciji Srpski patriotski savez – SPAS, Aleksandra Šapića, Prepradović je rekao da to zvuči još više desno nego Savez za Srbiju. „Ovo liči na instaliraje jedne kolone koja bi mogla da otkine opoziciji jedan broj glasova, na to liči“, kazao je.

 Budimo ozbiljni, reč je o čoveku koji nije razlikovao Namibiju nego je govorio Nambija… Tvrdim da Šapic ne može da prebaci pet odsto glasova i pređe cenzus, jer republički izbori su nešto sasvim drugačije od gradskih, morate imati ozbiljnu infrastukturu, posmatrače, kontrolore… tvrdim i nudim opkladu da Šapic ne moze preko cenzusa“, zaključio je Preradović.

Vučić dobio mandat da rešava Kosovo, ne da čini građane saučesnicima

Govoreći o rešavanju kosovskog pitanja, Preradović je ocenio da nem se podmuklo podmeće teorija da će bez kompromisa oko rešenja za Kosovo doći do sukoba.

„A ko to kaže?“ upitao je on i dodao da čekamo rešenje koje je Vučić najavio od aprila meseca, a da sad čujemo da ga ometa opozicija.

 Preradović dodaje da se ne može rešavati probleme mimo Ustava zemlje i onoga što je potpisano u UN. Kako kaže, pravi se verzija koja ima za cilj da opravda ono što se sprema, pokušaj da se građani uvuku u rešavanje kosovoskog problema.

„Vučić je dobio mandat da to rešava, ne možete činiti građane saučesnicima u promašenoj politici, što ih nije pitao šta misle o skidanju plata i penzija“, smatra novinar.

Ako bude referenduma, odnosno Vučićevog pokušaja da se sakrije iza građana i učini ih saučesnicima u rešavanju kosovskog pitanja, uveren sam da će biti izbora jer je to jedini način da on produži i zacementira vlast.

„Njegovo vreme ističe, nije on preterano neophodan međunarodnoj zajednici, uveren sam ako bude referenduma da će biti vezan za izbore“, istakao je on.

Govoreći o podeli teritorije, Preradović je rekao da ne vidi šta bi se time dobilo.

„Ne vidim zašto bi ovdašnja vlast to uradila, iz međunarodne perspektive ne deluje mi realno.. Kako bi na terenu izgledala ta razmena… to više deluje kako neki probni balon“, rekao je on.