Episkop: Ubistva 14 srpskih žetelaca neće biti zaboravljena

Vesti 23. jul 201808:47 > 13:29
AFP

Ubistvo 14 srpskih žetelaca na njivi 23. jula 1999. godine, kao i ubistva svih nedužnih Srba na Kosovu i Metohiji neće biti zaboravljena sve dok je srpske države i srpstva, poručeno je sa parastosa starograckim žeteocima koji je služio episkop raško-prizrenski Teodosije.

Episkop Teodosije apelovao je da Srbi ne prodaju imovinu, ne napuštaju dedovinu i ne odlaze sa svetog Kosova i Metohije jer će time, kako je upozorio, biti uzaludna žrtva starograckih žetelaca i svih kosovsko-metohijskih stradalnika.

„Opstanimo i ostanimo jer ćemo se tako odužiti stradalnicima na svetom Kosovu i Metohiji, koje je krvlju obliveno, a suzama zaliveno“, naglasio je vladika Teodosije.

Zamenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev rekao je da je cilj albanskih terorista bio da ubistvom žetelaca u Starom Gracku proteraju srpski narod, ali da u tome nisu uspeli.

„Uspeli su da u proteklih 14 godina kriju istinu o zločinu u ovom malom selu, da izbegnu ruku pravde, ali sve dok je države Srbije i svekolikog srpstva zločin u Starom Gracku i svi zločini počinjeni nad srpskim narodom neće biti zaboravljeni, niti će prestati traganje za istinom i izvođenjem zločinaca pred lice pravde“, poručio je Kozarev.

On je napomenuo da odgovornost za „izbegavanje ruku pravde“ snosi međunarodna zajednica, čiji su se predstavnici povukli sa Kosmeta, ali danas, posle 19 godina „šapuću, ali i sve glasnije govore o zlikovcima na Kosovu i Metohiji koji su pokušali da ugase i Staro Gracko“.

Ministar za zajednice i povratak u privremenoj vladi Kosova i Metohije Dalibor Jevtić rekao je da nema budućnosti i zajedničkog života Srba i Albanaca na Kosmetu bez rasvetljavanja sudbine nestalih i kidnapovanih, bez dobijanja odgovora na pitanje ko je i zašto počinio masakr u Starom Gracku.

Zorka Živić, čija su dvojica sinova Jovica i Rade ubijeni, rekla je agenciji Srna da je svaka godišnjica dodatno sipanje soli na žive rane, oživljavanje strašnih julskih dana te 1999. godine.

U Starom Gracku je od skoro preratnih 1.000 Srba opstalo još njih 150, među kojima i tridesetak dece mlađe od 18 godina.

Starogračani, koji ne smu da kroče na groblje na kojem su sahranjeni posmrtni ostaci 14 žetelaca i još petoro nedužno ubijenih Srba tokom bombardovanja, nastoje da opstanu, iako žive u strahu i izolaciji, jer ih od najbližeg srpskog sela u opštini Lipljan deli desetak kilometara, kao i uprkos neprestanim pritiscima i ucenama.

Opstaju, kako u njihovo ime kaže Mileva Pešić, učiteljica u osnovnoj školi na čijem se zidu nalazi spomen-ploča, jer bi odlaskom zaboravili žrtve, kao i sopstveni identitet.

Parastosu je prisustvovalo oko 200 Srba, kao i predstavnici međunarodnih organizacija.

U Starom Grackom kod Lipljana na današnji dan pre 19 godina ubijeno je 14 srpskih žetelaca, a za taj, jedan od najvećih zločina nad Srbima koji se dogodio na Kosovu i Metohiji posle dolaska Unmika i Kfora, još niko nije odgovarao. Policija Unmika je u oktobru 2007. godine uhapsila Mazljuma Bitićija, iz sela Veliki Alas kod Lipljana, zbog sumnje da je učestvovao u tom ubistvu. Bitići je, usled nedostatka dokaza, posle dva meseca pušten iz pritvora.

Specijalno tužilaštvo u Prištini prošle godine obustavilo je istragu o tom zločinu.  

U napadu na grupu Srba na njivi tokom žetve iz zasede su ubijena četiri člana porodice Janićijević – Slobodan, Mile, Momir i najmlađi Novica, koji je imao 17 godina, zatim Andrija Odalović, braća Jovica i Rade Živić, Stanimir i Boško Đekić, Saša i Ljubiša Cvejić, Nikola Stojanović, Miodrag Tepšić i Milovan Jovanović.  

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je povodom te godišnjice, da je zločin u Starom Grackom neizbrisiva mrlja na obrazu međunarodne zajednice, pred čijim očima su nevini ljudi masakrirani, ali i svih onih koji su pomogli da počinioci do danas ne budu kažnjeni.  

Groblje u Starom Gracku, gde su sahranjeni stradali žeteoci, više puta je skrnavljeno i minirano.  

Predsednik Kosova Hašim Tači pre dve godine prvi put je došao u selo, položio je cveće na spomen ploču u centru sela i rekao da takvi zločini ne smeju ostati nekažnjeni.  

Porodice ubijenih čekaju da zločinci budu nađeni i kažnjeni, a to je jedan od razloga što su tada i pored dvočasnovnog ubeđivanja Tačijevog savetnika, odbili da se sastanu s predsednikom Kosova i prihvate njegovo izvinjenje.  

Rođaci ubijenih kažu da im je Tači polaganjem cveća na spomen ploču „sipao so na žive rane“ i „nasmejao im se u lice“.  

Među zločinima na Kosovu, za koje do sada niko nije odgovarao, su i ubistva dece u Goraždevcu, porodice Stolić u Obiliću i dizanje u vazduh autobusa Niš ekspresa kod Podujeva.  

Udruženja porodica stradalih na Kosovu i Metohiji pozvala su prošle godine vlast u Srbiji da hitno na dnevni red razgovora s predstavnicima Prištine uvrste pitanje procesuiranja počinilaca ratnih zločina nad Srbima na Kosovu i Metohiji, pronalaska nestalih i suočavanja sa prošlošću.