Sledeći sastanak Tačija i Vučića početkom septembra

Vesti 21. jul 201812:29 > 12:35
ANADOLIJA/Zülfiya Yakup

Sledeći sastanak predsednika Kosova i Srbije, Hašima Tačija i Aleksandra Vučića održaće se početkom septembra, izjavila je za prištinske medije portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost, Maja Kocijančić.

U odgovoru portalu gazetaexpress.com na pitanje o datumu sledećeg susreta dva predsednika u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa, ona je kazala da su se predsednici dogovorili da se sledeći sastanak održi u septembru. 

„Na poslednjem sastanku koji je vodila visoka predstavnica 18. jula dvojica predsednika su razmotrila dosadašnji napredak i saglasila se da se ponovo sretnu na početku septembra“, kazala je Kocijančić. 

Ovo će biti treći susret predsednika Kosova i Srbije u finalnom delu dijaloga, koji treba da se okonča pravno obavezujućim sporazum o normalizaciji odnosa između dve zemlje. Međunarodni predstavnici uključeni u proces dijaloga su zatražili intenziviranje dijaloga do postizanja konačnog rešenja i njegovo okončanje do proleća sledeće godine. 

Kosovska strana još nije uspela da se dogovori i postigne konsenzus o platformi za finalni deo dijaloga i odlučno je protiv toga da dijalog predvodi predsednik Kosova pošto smatra da Tači „može dovesti Kosovo u situaciji da se dovede u pitanje teritorijalni integritet zemlje“.