Podela Kosova – loša interpretacija ili opcija na stolu?

Vesti 20. jul. 201819:12 > 19:26
Podeli:
Izvor: ANDREJ ISAKOVIC / AFP

Bura posle intervjua američklog ambasadora Grega Delavija prištinskoj televiziji KTV - iako Delavi, to što su mediji preneli da je rekao kako Beograd i Prišina treba da odluče o eventualnoj podeli Kosova, naziva lažnim vestima, nižu se reakcije i postavlja pitanje da li su "crvene linije" Vašingtona počele da blede?

Ni to što Delavi u intervjuu tri puta nije direktno odbacio mogućnost podele Kosova, za analitičare ne znači da su sa zapada počeli da duvaju novi vetrovi. Smatraju da podela ili razmena teritorija kao opcija – ne postoji

Intervju sa američkim ambasadorom u Prištini koji je u četvrtak uveče emitovala televizija Kohavision (KTV) izazvao je burne reakcije. Razlog za to je što ovoga puta nije direktno odbacio mogućnost podele Kosova.

“Prvo, podrška Amerikanaca nezavisnosti Kosova je neuzdrmana i nastaviće se. Druga pitanja koja postavljate odnose se na elemente konačnog dogovora, o čemu neću da govorim u ovom trenutku, zbog razloga koje sam već naveo”, rekao je Delavi.

Na direktno pitanje novinara KTV-a da li isključuje podelu ili ne, Delavi je odgovorio: “Ja kažem da neću da govorim o tome šta će biti element finalnog dogovora, neću da govorim o tome za koga mislim da bi trebalo da vodi ovaj razgovor u Briselu, i neću da govorim o usputnim podacima – o tome kako bi unutrašnjost sobe trebalo da izgleda ili oblik stola.”

Pojedini mediji u Pirštini i Beogradu ovakav odgovor protumačili su kao promenu stava Sjedinjenih Država o ideji podele Kosova. Nakon toga, američki ambasador oglasio se na Tviteru uz poruku: “Ignorišite lažne vesti”.

“Ovo sam rekao: ‘Kosovo mora da shvati šta su njegovi ciljevi, treba da pokuša da postigne neku vrstu konsenzusa o tim ciljevima, a to je ono na čemu se trenutno fokusiram’”, napisao je Delavi.

Da je amabsador pogrešno interpretiran smatra i kosovski premijer Ramuš Haradinaj.

“Znam američki stav. Prvo, pozicija SAD je da ne nameću rešenja, već traže da se strane saglase. Mogućnost govora o jednoj temi je nešto drugo u odnosu na opciju podele. Prema tome niko nikome ne može da zabrani da u Briselu govori (o podeli). Ambasador je rekao da se može govoriti, ali nije rekao da je to tema razgovora”, naveo je Haradinaj.

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić međutim kaže da podela Kosova nije opcija i ističe da se američka politika ne menja preko noći.

“Opcija razmene teritorije ne postoji. Američki stav je, kada slušate direktno odgovor na to – apsolutno ne. Zašto se ne da ni milimetar Vučiću, pa ni metar o kome on priča? Zato što presedan onda Moskva odmah direktno prenosi na Dodika i na Republiku Srpsku. Žurba za podelu je na ruskoj i srpskoj strani”, smatra Janjić.

Zvanični Beograd nije komentarisao stavove Delavija, ali je predsednik Srbije, nakon što je primio najmladje šahiste odgovorio na izjavu kosovskog premijera da bi podela značila početak rata.Vučić je naveo da se nada da na Kosovu neće doći do rata, već do nekog rešenja.

“Mi smo bili u očajnoj poziciji. I dalje smo u vrlo teškoj situacoiji ali ima još poneka figura na tabli pa je moguće da se borimo. Moguće je da se borimo pa da probamo da izvučeno nekakav remi iako će biti vrlo teško”, poručio je Vučić.

Nastavak partije, odnosno nova runda dijaloga Beograda i Prištine, kako je saošteno nakon sastanka u sredu u Brisleu, biće održana u narednih nekoliko nedelja.