Deža vi u Skupštini: "Amandmani hvalospevi" sada o zdravstvu

Vesti 20. jul. 201819:07 > 19:08
Podeli:
Izvor: N1

U Skupštini Srbije nastavak rasprave o brojnim amandmanima na predloge zakona o ljudskim ćelijama i tkivima i o presađivanju organa. Najveći broj od ukupno 800 amandmana podnela je Srpska napredna stranka, a u njima - umesto konstruktivnih kritika, uglavnom pohvale za zakone koji su na dnevnom redu i za dosadašnje uspehe Vlade u oblasti zdravstva.

Pojedini opozicioni poslanici, međutim, nisu saglasni sa uvođenjem podrazumevane saglasnosti.

Deža vi u Skupštini Srbije – na set zakona iz oblasti zdravstva, najviše amandmana su podneli poslanici SNS-a. Glas naprednjaka najviše se čuo na današnjoj sednici. Osim pohvala za vlast, nizale su se kritike na račun opozicije i to sve u okviru rasprave o amandmanima na prvu tačku dnevnog reda – na Zakon o ljudskim ćelijama i tkivima. 

„Podneo sam amandman kojim tražim odnosno predlažem da ovim Zakonom podstičemo sveobuhvatni razvoj Republike Srbije, a posebno zdravstvene zaštite“, rekao je Goran Kovačević, poslanik SNS.

„Za razliku od DOS-ovske vlasti do 2012. godine koja je potpuno devastirala naše zdravstvo – setimo se samo brojnih afera koje su bile vezane za DOS-ovsku vlast, a tiču se zdravstva, prljavih bolnica, nemanja lekova i ostalo, dolaskom 2012. godine Srpske napredne stranke na vlast – racionalnom upotrebom sredstava, teškim merama fiskalne politike i suficitom u budžetu – mi smo od 2012. počeli da oporavljamo zdravstvo“, dodala je Ljiljana Malušić iz SNS.

Iako se do amandmana na Zakon o presađivanju organa još uvek nije stiglo – upravo je taj Zakon najviše zainteresovao opoziciju. Tvrde da je i pravno i etički sporno što Zakon uključuje princip podrazumevane saglasnosti.

„Ova mera je loš i neprihvatljiv, etički, politički i pravno sporan način da se taj efekat postigne, čak mislim da će biti kontraproduktivna. Predlažem da umesto uvođenja podrazumevane saglasnosti, sve vladajuće partije pozovu svoje članove da potpišu donorske kartice i tako podignu broj donora“, rekao je Đorđe Vukadinović, iz Pokreta za spas Srbije-Nova Srbija.

„Nisam sigutna u to koliko su poslanici Skupštine Srbije nisu ozbiljno shvatili značaj Zakona o presađivanju organa. Da ima zdravog razuma među poslanicima, oni ne bi podnosili brojne besmislene amandmane, a mi bismo imali vremena da raspravljamo o njemu u pojedinostima. Da podignemo broj sa sadašnjih dva na deset donora na milion stanovnika“, kaže Tatjana Macura iz poslaničke grupe „Slobodni poslanici“.

Podsetimo, Vlada je predložila da se izmenom Zakona o presađivanju organa pređe sa tzv. informisane saglasnosti na pretpostavljenu saglasnost, po kojoj su potencijalni donori svi koji se izričito ne izjasne protiv.

Uz Zakone iz oblasti zdravstva, na dnevnom redu 9. vanrednog zasedanja je i izbor sudija. Pitanje je, međutim, da li će o tome poslanici stići da raspravljaju.