Ministar: Radna mesta i bolji uslovi za socijalne radnike

Vesti 20. jul 201817:42 > 17:47
N1

Centre za socijalni rad čeka reorganizacija, kako tvrde u nadležnom ministarstvu, kako bi postali efikasniji i bolji u radu sa građanima. Ministar za rad i socijalna pitanja Zoran Đorđević zaposlenima u socijalnim ustanovama obećava veće plate i bolji položaj, ali ne zadaje rokove i mnogo detalja o najavljenoj reorganizaciji.

„Što zapošljavanje ne zaposli, što zdravstvo ne izleči, što policijia ne uhapsi, što sudstvo ne osudi, što obrazovanje ne obrazuje, što porodica odbaci, sve to dolazi u Centar za socijalni rad“, navodi Dragan Vulević, savetnik ministra za rad.

Pa je tako na 750.000 korisnika usluga centara za socijalni rad raspoređeno tek oko 1.900 stručnih radnika koji su, dodaje savetnik ministra, „izgoreli“ od posla.

„Čak 60% zaposlenih je s tim u vezi navelo da ima povećan obim posla… Pa smo recimo u 20% slučajeva dobili podatak da u nekim manjim centrima stručni radnici čak i više rade administrativne poslove, nevezane za klijente, jer rokovi tako nalažu“, navodi Snežana Milutinović, dorektorka Centra za primenjenu psihologiju.

A da u sistemu nešto ne štima, pre tačno godinu dana pokazala su dva ubistva upravo u centrima za socijalni rad. To je, kaže resorni ministar, upalilo lampicu posle koje godinu dana kasnije stižu obećanja socijalnim radnicima.

„U narednom periodu i sa ovom reformom plata mogu da očekuju povećaje primanja i bolji materijalni položaj, i da vrednovanje njihovog rada bude mnogo adekvatnije, nego do sada“, kaže Zoran Đorđević, ministar za rad, socijalna i boračka pitanja.

Biće, dodaje Đorđević, i novog zapošljavanja, ali tek nakon reorganizacije i sistematizacije radnih mesta, a u poslednjoj fazi i poboljšanja uslova u kojima socijalni radnici rešavaju probleme građana.

„Pogotovo ako imamo činjenicu da nekada rade u malim, neuslovnim prostorijama, da su ponekad podstanari, a takođe i da kada obavljaju razgovore sa nasilnicima da je potpuno neadekvatno da to rade u prostoriji dva sa dva“, navodi ministar Đorđević.

Analiza je, kako je saopšteno, tek prva od četiri faze reorganizacije rada centara za socijalni rad. Kao novinu ministar najavljuje profilisanje kadrova i nove alate koji bi dovele do efikasnijeg rada. Do kraja godine bi, kaže, trebalo izmeniti Zakon o socijalnoj zaštiti, a kada bi reorganizacija mogla da bude gotova, ministar, kaže, ne želi da licitira.