Delavi: Lažna vest o podeli Kosova, ignorišite je

Vesti 20. jul. 201814:19 > 15:35
Podeli:
Izvor: N1

Ambasador SAD na Kosovu Greg Delavi negirao je da je rekao da SAD ne odbacuju mogućnost da se u Briselu govori o teritorijama i da je na Beogradu i Prištini da odluče o eventualnoj podeli Kosova.

Delavi je na svom Tviter nalogu naveo da je to „lažna vest“ i zatražio da se ona ignoriše.

„Ignorišite lažne vesti. Evo šta sam rekao: ‘Kosovo treba da shvati koji su njegovi ciljevi, treba da se potrudi do postigne neku vrstu konsenzusa o tim ciljevima i to je ono na šta sam sada usredsređen'“, napisao je Delavi na svom Tviter nalogu.

Podsetimo, na pitanje novinara KTV-a kakav je stav SAD o razmeni teritorija ili podeli Kosova, Delavi je odgovorio: „Neću da se u ovom trenutku bavim onim što bi mogli da budu elementi dogovora, sporazuma. Mislim da to stvarno ne pomaže. Naročito kada pokušavam da ohrabrim ljude na Kosovu da preuzmu tu odgovornost i da učestvuju u diskusiji. Dakle, neću reći za koga mislim da treba da bude u sobi (pregovaračkoj, prim. red.), neću da govorim o obliku stola (pregovaračkog, prim. red.), neću da govorim o tome šta bi trebalo da budu elementi konačnog sporazuma. Mogu reći da su kosovski političari, građani Kosova, u potpunosti sposobni da na samim pregovaračkim pozicijama donose ove odluke, a SAD će, dok govore o tim stvarima, stajati pored. Naša podrška Kosovu je konzistentna, nepromenljiva, nastaviće se u budućnosti. Mislim da su to elementi onoga kako bi mogao dogovor da izgleda, to su elementi za koje više odgovara da o njima pričaju ljudi na Kosovu“