Uručeni ključevi četrdeset stanova za izbeglice

Vesti 20. jul 201812:16 > 12:19
Podeli:
Izvor: Pixabay

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić svečano je uručio ključeve za 40 stanova za izbeglice u Sremskoj Mitrovici.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova, Dačić je rekao da je izgradnja stanova finansirana delom iz Fonda Regionalnog stambenog programa, u iznosu od 680.000 evra, a grad Sremska Mitrovica obezbedio je zemljište za gradnju stanova i svu pripadajuću infrastrukturu, ukupne vrednosti od oko 14,5 miliona dinara.

Dačić je kazao da je u martu prošle godine položen kamen temeljac za izgradnju 40 stanova, koji će se dati na korišćenje socijalno najugroženijem delu stanovništva, izbeglim sunarodnicima.

On je dodao da tih 40 stanova predstavljaju prvu završenu stambenu jedinicu iz Potprojekta 2 Regionalnog stambenog programa, čija je vrednost više od 13 miliona evra, a dodao je da je u okviru tog projekta u toku izgradnja 200 stanova u devet gradova.

„Situacija na ovim gradilištima je različita – stanovi su u različitim fazama izgradnje: ili ona tek treba da počne, ključeve nekih ćemo uskoro ponovo uručivati, a negde će to biti i za nekoliko meseci, ali svakako se tome bližimo“, kazao je Dačić.

On je kazao da je u okviru projekta otkupljeno 250 seoskih kuća u 20 lokalnih samouprava, da je izgrađeno 120 montažnih kuća u 28 lokalnih samouprava i devet beogradskih opština i da je isporučen najveći deo od 330 paketa građevinskog materijala.

Dačić se zahvalio svima koji su prepoznali značaj Programa i doprineli njegovom razvoju i napretku – Evropskoj uniji, Sjedinjenim Američkim Državama, Nemačkoj, Italiji, Norveškoj, Švajcarskoj, Danskoj, Turskoj, Luksemburgu, Kipru, Rumuniji, Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj, i svim drugim donatorima.

On je kazao da je za Srbiju od posebnoh značaja podrška Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice i OEBS-a u sprovođenju Programa, a nezaobilazna je i uloga Razvojne banke Saveta Evrope u upravljanju poverilačkim fondom.