Stefanović: Čini se da neće doći do susreta Pacolija i BNV

Vesti 20. jul. 201811:01 > 12:49
Podeli:
Izvor: Tanjug / Sava Radovanović

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da mu se čini da do susreta ministra spoljnih poslova Kosova Bedžeta Pacolija i predstavnika Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) u Novom Pazaru neće doći.

„Nećemo dozvoliti da se destabilizuje Srbija“, rekao je Stefanović upitan da prokomentariše informacije da je Pacoli zatražio dozvolu da dođe u Novi Pazar.  

Zamenik premijera Kosova i ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli izjavio je u četvrtak da je zatražio dozvolu od Beograda da 21. i 22. jula zvanično poseti Novi Pazar i Sandžak.  

Bošnjačko nacionalno veće pozvalo je ranije Pacolija na sednicu Nacionalnog veća Bošnjaka i debatu „Proces uspostavljanja regionalne stabilnosti i saradnje na Balkanu“ 21. i 22. jula.  

Taj poziv BNV izazvao je kritike u srpskoj javnosti s obzirom da je Pacoli pozvan kao ministar Republike Kosova, čiju nezavisnost Beograd ne priznaje.

„Bolje priča o saradnji, nego zveckanje oružjem i priče o prošlosti“

Ministar Nebojša Stefanović izjavio je da bi voleo da u regionu bude više saradnje i ljudi koji grade mir, a manje onih koji pričaju o oružju.

„Nadam se da stalno pominjanje oružja i zveckanje njime ne znači ništa loše po ljude u okruženju, a više bih voleo da pričamo o saradnji, umesto da se svaki dan vraćamo u prošlost u kojoj su činjeni teški ratni zločini, a oni protiv Srba najmanje su istraživani“, rekao je Stefanović novinarima upitan da prokomentariše izjavu hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović da su Hrvati i Albanci braća po oružju.

Stefanović je izrazio nezadovoljstvo zbog trenda da se iznose priče kojima se dižu tenzije i dodao da Srbija u tome neće učestvovati.

Srbija je zemlja koja se bori za svoju bolju budućnost, bolju budućnost dece, i bićemo snažni da branimo svoju zemlju, rekao je ministar i dodao da to potvrđuje i svečanost prijema u radni odnos novih 272 policajca i vatrogasca-spasioca.

„Želimo da gradimo budućnost i ne želimo nikom zlo, ali smo sposobni da branimo svoj narod“, rekao je Stefanović