Polemika o pretpostavljenoj saglasnosti za doniranje organa

Vesti 19. jul 201815:57 > 16:00
Shutterstock

Skupština Srbije raspravlja o amandmanima na predloge zakona o ljudskim ćelijama i tkivima i o presađivanju ljudskih organa, a najveću polemiku izaziva pretpostavljena saglasnost.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da ko god ne želi može da se izjasni i da će biti u registru koji će biti dostavljen centrima za transplantaciju, a da će se u svakom slučaju rodbina pokojnika pitati o njegovim organima.

„Ako dođe rodbina, ne slaže se sa tim, nema od toga ništa. Transparentnije ne može, bolje ne može, smanjeno sve za bilo kakvu zloupotrebu“, rekao je Lončar.

Poslanik Pokreta za spas Srbije Đorđe Vukadinović rekao je da su odredbom o pretpostavljenoj saglasnosti svi građani Srbije „unapred, rođenjem postali donori organa“. On je rekao da će težina odluke o doniranju organa u slučaju moždane smrti spasti na srodnike.

„Zamislite sada situaciju, i kako to mislite da razrešavamo, da recimo, jedan roditelj preminulog čoveka, ili jedan srodnik, jedno dete hoće, a drugo neće? Kako biste onda razrešili tu dilemu“, pitao je Vukadinović.

Lončar je rekao da se to neće raditi bez saglasnosti svih najbližih srodnika.

„Ako se svi nisu složili, ako postoji i jedno ‘ne’, ne postoji saglasnost i ne ide se na donorstvo, tako da je to krajnje jasno. Ne može ako nema saglasnosti ne ulazi se u proceduru svih, ako ima jedan od najbliže rodbine koji nije za to ne ulazi se u proceduru“, rekao je ministar.

Poslanik Srpske napredne stranke Darko Laketić rekao je da se informisana saglasnost, što je bilo do sada, menja pretpostavljenom saglasnošću, ali da je ishod isti jer se na kraju pita najbliža rodbina.

„Bez saglasnosti rodbine nema ‘uzimanja’, odnosno dativanja tih organa“, rekao je Laketić.

Nezavisna poslanica Sonja Pavlović rekla je da uopšte nije sporno da li dobrovoljnog doniranja organa treba da bude, ali da doniranje ne treba podrazumevati.

„Ne možemo da podrazumevamo da će neko rođenjem biti donor i da neće biti donor isključivo ako se za to izjasni biomedicina. To ne sme da se dešava… Kolega je rekao bliža rodbina će se pitati. Šta ako taj neko nema rodbinu? Ko u tom slučaju odlučuje“, pitala je Pavlovićeva.

Više puta pominjane su zloupotrebe i trgovina organima, ali je vlast rekla da zloupotreba neće biti.

Poslanik Demokratske stranke Dušan Milisavljević rekao je da ne treba imati strah da će neko nekoga ubiti i da će „nekoga zgaziti na pešačkom prelazu“, kako se piše u tabloidima i na društvenim mrežama.

„Odavno sam potpisao donorsku karticu, kao javna ličnost. Veliki broj građana zna da ja imam donorsku karticu i ništa mi se nije desilo“, rekao je Milisavljević.

Nezavisna poslanica Tatjana Macura rekla je da se tema vodi „slobodnim stilom“ i da se ne raspravlja o zakonima, već o izborima, o tome ko je šta uradio i sličnim stvarima i da se mnogi amandmani ne odnose na temu.