Lekari iz zemalja van EU lakše do posla u Sloveniji

Vesti 19. jul. 201814:03 > 14:04
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Slovenačke bolnice od danas mogu da zapošljavaju lekare specijaliste iz trećih država nečlanica EU, ali najviše do godinu dana i uz odobrenje ministra zdravstva.

Tako angažovanim lekarima stručne garancije za rad treba da daju i tri domaća lekara iste specijalnosti.

To su omogućile izmene zakona o lekarskoj službi koje su danas stupile na snagu, a vlada ih je predložila kako bi rešila problem manjka pojedinih specijalista u vodećim bolnicama, prenosi Hina.

Vlada je saopštila da će ministar zdravlja na osnovu zakonskih izmena lekarima deficitarnih specijalnosti na zahtev bolnica moći da izda odobrenje za rad na godinu dana i u slučaju da ne govore slovenački jezik, što je inače uslov za dobijanje dozvole za rad, ako domaći stručnjaci ne mogu da obezbede kontinuirano funkcionisanje odeljenja na kojima nedostaje lekara specijalista, kao i u slučaju kad bi zbog takve situacije došlo do zdravstvenog rizika ili smrti pacijenata.

Regulativa za zapošljavanje stranih doktora u slovenačkim zdravstvenim ustanovama stroga je u pogledu dobijanja licence jer se od njih traži da aktivno vladaju slovenačkim jezikom, a za one iz trećih država pravila su još stroža, ali je zbog kadrovskog deficita u bolnicama napravljen izuzetak, pa su uslovi ublaženi.

Slovenački mediji navode međutim da domaći lekari nisu zadovoljni zbog olakšavanja mogućnosti zapošljavanja stranaca, pa je njihov sindikat ponovo tražio da sistem plata za lekare i stomatologe bude izuzet iz tarifne lestvice predviđene za javni sektor, kako bi se plate i uslovi rada mogli popraviti.

Njihov sindikat Fides tvrdi da slovenački lekari nisu protiv stranih kolega, ali da lekari koje angažuju bolnice u nedostatku domaćih dobijaju honorare koji su daleko veći od njihovih plata.

Osim kardiologa u bolnicama u Sloveniji izrazit je i deficit anesteziologa, pa na poziv bolnica u pomoć priskaču i anesteziolozi iz Rijeke i Zagreba.