Suđenje nastavljeno u odsustvu vođe Nacionalnog stroja

Vesti 19. jul 201813:41 > 13:45
REUTERS/Marko Đurica

Vođa zabranjenog Nacionalnog stroja Goran Davidović, koji je optužen za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti zbog napada na učesnike Antifašističke šetnje "Stop fašizmu" 2007. godine u Novom Sadu, ni danas se nije pojavio pred Višim sudom, pa je suđenje nastavljeno u njegovom odsustvu.

Optužnica je podignuta decembra 2008. godine, a njome su se Davidović, Dolf Pospiš i Nedeljko Pešić optuženi da su se popeli na ogradu Doma vojske, iako im je policija zabranila okupljanje, i započeli verbalni i fizički sukob sa učesnicima antifašističkog skupa, bacajući kamenice i tvrde predmete na njih.

Davidoviću se sudi u odsustvu, jer je godinama nedostupan pravosudnim organima, a na današnjem ročištu pregledan je video materijal policije i medijskih ekipa koje su tada pratile događaje na ulicama Novog Sada.

Viši javni tužilac Zoran Jakovljević na današnjem glavnom pretresu u Višem sudu u Novom Sadu je sudu predao tekst izmenjene optužnice u kojoj je delimično promenjeno činjenično stanje i pravna kvalifikacija krivičnog dela za koje je optužen Davidović.

Jakovljević je novinarima rekao da se u izmenjenoj optužnici precizira da je „grupa ljudi iz dvorišta i sa ograde Doma Vojske, gde su se nalazili iako im je policija zabranila okupljanje, nacistički salutirala podižući desnu ruku sa ispruženom šakom u pravcu okupljenih učesnika antifašističkog skupa, uzvikujući ‘Srbija Srbima’, ‘Ubij pedera’ i drugo“.

„Nakon toga Davidović im je rukom pokazao da iz dvorišta krenu ka ogradi, usled čega je došlo do nereda i nasilja, tako što su se učesnici javnog skupa i osobe okupljene u Domu Vojske, prvo verbalno sukobili, vređajući jedni druge, a potom i fizički, gađajući jedni druge flašama, kamenicama i drugim predmetima, usled čega je povređeno nekoliko osoba“, rekao je on.

Jakovljević je rekao da se na snimku vidi kako Pešić na ogradi Doma vojske nacistički salutira i podiže tri prsta u vis, nakon čega je došlo do nemira i nasilja.

„Na taj način okrivljeni Davidović i Pešić izvršili su krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti“, rekao je Jakovljević i dodao da je zaprećena kazna za to delo od jedne do osam godina zatvora.

Postupak polako ulazi u 12. godinu, a sudi se za incident koji se dogodio 2007. godine, kada je učesnike Antifašističke šetnje „Stop fašizmu“, koji su krenuli prema Keju žrtava racije, u Dunavskoj ulici napala grupa pripadnika Nacionalnog stroja koji su se okupili u Domu vojske, i pored policijske zabrane.

Zbog nasilničkog ponašanja optuženi su bili Radomir Dickov, Uroš Stojanović, Danijel Petrović, Vladan Negovanović, Predrag Milovanović i Predrag Golubović, ali je 2016. godine tužilaštvo je odustalo od daljeg gonjenja optuženih za nasilničko ponašanje zbog načela „Ne bis in idem“, po kojem se ne može u dva procesa suditi za isto delo.

Advokati Pešića i Davidovića tvrde da njihovi klijenti nisu učinili ništa što bi ih moglo dovesti u vezu sa izazivanjem nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, dok je većina oštećenih na suđenju rekla da su osetili netrpeljivost tokom incidenta i da su pripadnici Nacionalnog stroja uzvikivali uvredljive parole, a neki od njih i nacistički otpozdravljali u pravcu građana.

Suđenje Davidoviću i Pešiću biće nastavljeno 30. oktobra kada bi trebalo još da budu saslušana preostala dva pripadnika Žandarmerije koji su 7. oktobra 2007. obezbeđivali skup.