Dačić: Pacoli neće proći kao Đurić, Srbija je civilizovana

Vesti 19. jul. 201813:31 > 13:34
Podeli:
Izvor: N1

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je Srbija civilizovana država i da će državni organi u skladu sa zakon odlučiti o poseti ministra spoljnih poslova Kosova Bedžeta Pacolija Novom Pazaru.

„Bio bih zlurad kada bih rekao da ako pokuša da dodje u Novi Pazar, da će proći kao Marko Đurić, ali to se neće dogoditi jer je Srbija civilizovana država“, kazao je Dačić novinarima.

On je kazao da poseta Pacolija nije u njegovoj nadležnosti i da će o njoj odlučiti drugi državni organi.

Dačić je prokomentarisao i da se „politički dogovori odvijaju u Briselu, a ne u Novom Pazaru“, kao i da poziv predsednika Bošnjačkog nacionalnog veća Sulejmana Ugljanina vidi kao provokaciju.

„Ugljaninov poziv smatram provokacijom, sa željom da Srbija reaguje oštro“, rekao je Dačić.

Bošnjačko nacionalno veće pozvalo je Pacolija da poseti Novi Pazar i Rašku 21. i 22. jula, u svojstvu zamenika premijera i ministra spoljnih poslova Kosova.

Kosovo nije tema razgovora sa predstavnicima Egipta

Dačić je demantovao pisanje pojedinih medija da će povlačenje priznanja Kosova biti tema razgovora sa predsednikom parlamenta Egipta Ali Abdelom el Ahmedom i naglasio da je njegova poseta posvećena bilateralnim odnosima dve zemlje.

Večernje novosti objavile su da će se sa Ali Abdulom al Ahmedom razgovarati i o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova, pošto u Kairu postoji volja da se promeni odluka doneta pre pet godina, kada je na vlasti bilo Muslimansko bratstvo.

Dačić je na koferenciji za medije naveo i da ne postoji pisana odluka Egipta o priznanju.

„Ne postoji pisana odluka Egipta o priznavanju Kosova, već je portparol spoljnih poslova Egipta samo izjavio da je Egipat priznao Kosovo, ali je posle nekoliko dana predsednik uhapšen“, rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je kazao da Priština računa Egipat kao državu koja je priznala nezavisnost, iako nije uspostavila diplomatske odnose sa Kosovom.