Slučaj Cvetković: Tužilaštvo formiralo predmet o pucnjavi

Vesti 19. jul 201812:00 > 15:15
Podeli:
Izvor: FoNet/Nenad Đorđević

Novinar iz Bele Crkve Stefan Cvetković izjavio je da je ponovo dobio policijsko obezbeđenje, nakon što su, kako tvrdi, u sredu uveče nepoznate osobe pucale na njega, a da ga je zatim oko 11 sati policija privela da da izjavu u svojstvu građanina. U Višem javnom tužilaštvu u Pančevu agenciji Beta je rečeno da je to tužilaštvo pokrenulo postupak.

„Povodom informacija koje su objavljene u medijima da je pucano na automobil u kojem se nalazio novinar Stefan Cvetković iz Bele Crkve, VJT u Pančevu je formiralo predmet i pokrenulo predistražni postupak u kojem će se Policijskoj upravi Pančevo staviti zahtev za prikupljanje obaveštenja i zatražiti provera svih informacija objavljenih u medijima“, piše u saopštenju koje je dostavljeno Beti, a koje je potpisala portparolka VJT Slavica Crveni Bubnjević.

Stefan Cvetković je agenciji Beta jutros rekao da je nakon sinoćne pucnjave dobio policijsko obezbeđenje, a potom i da ga je policija oko 11 sati privela uz obrazloženje da treba da da izjavu u svojstvu građanina.

Cvetković je na svom Fejsbuk profilu objavio snimak privođenja:

Cvetković je nakon saslušanja agenciji Beta izjavio da ga je policija privela da bi dao iskaz u Beloj Crkvi pred predstavnicima Višeg javnog tužilaštva iz Pančeva, nakon čega je izašao iz stanice.

„Proveo sam u policiji skoro tri sata, od 11 do 13.40. Kada sam završio davanje iskaza, hteli su da mi uzmu mobilni telefon. Rekao sam im da ću im dati sve podatke s telefona, ali da ne mogu da mi ga uzmu. Potom sam, u besu, razbio moj mobilni telefon i izašao iz stanice“, rekao je Cvetković.

Dodao je da se trenutno ispred njegove kuće nalazi policijsko obezbeđenje sa tri auta i deset policajaca.

„Nisu krivi ti policajci što me čuvaju. Ali, ja više neću policiju ispred kuće, ne želim da mi uznemiravaju roditelje“, kazao je Cvetković i ocenio da iza napada na njega stoji „vrh kriminalne piramide“, koji je ušao u državne institucije, ali nije precizirao na koga misli.

Ocenio je da je očito da neko želi da ga likvidira i da se cela „agonija“ u kojoj se nalazi neće smiriti dok on ne bude likvidiran.

On je sinoć agenciji rekao da su nepoznate osobe u blizini Bele Crkve pucale na automobil koji je vozio.

Cvetković je ispričao da je sinoć oko 21 sat iz automobila koji se kretao iza njega neko otvorio vatru, kako je rekao, „iz automatskog oružja“.

On je dodao da je prijatelj koji je u njegovom automobilu sedeo na mestu suvozača bio naoružan i uzvratio je paljbu, nakon čega se drugi automobil zaustavio.

Cvetković je danas agenciji Beta rekao da je taj prijatelj zapravo osoba iz „bezbednosnih struktura Srbije“, sa kojom se on našao kako bi mu ta osoba dala podatke o nelegalnom skladištenju opasnog otpada u Srbiji.

Dodao je da ne može isključiti mogućnost da su pucali na njegovog suvozača a ne na njega.

Cvetković je sinoć rekao da ni on ni njegov saputnik nisu povređeni, a da je na automobilu vidljivo nekoliko rupa od metaka.

Cvetkovića je u ponedeljak, 9. jula, jedna osoba u kafiću u Beloj Crkvi udarila metalnom šipkom u glavu.

Osnovno javno tužilaštvo u Vršcu je taj napad okvalifikovalo kao nanošenje lakih telesnih povreda a muškarac S.Z. koji je bio osumnjičen za to nedelo je sklopio sporazum o priznanju krivice sa tužilaštvom.

Cvetković je rekao da je „sramota“ da se to delo kvalifikuje kao nanošenje lakih telesnih povreda jer mu je S.Z. metalnom šipkom „polomio lobanju“, a potom je, kako tvrdi, pokušao i da ga pregazi automobilom.

On je najavio da će nastaviti krivično da goni S.Z. i izrazio čuđenje što će on biti pušten iz pritvora, s obzirom da je reč o osobi za koju Cvetković tvrdi da je na uslovnoj slobodi i da je od ranije poznat kao „diler droge“.

S.Z. je i ranije pretio Cvetkoviću, zbog čega je i osuđivan.

Cvetković je nakon tog napada tvrdio da mu je dva dana pre incidenta povučeno policijsko obezbeđenje, uz obrazloženje da je napravljena bezbednosna procena i da mu bezbednost nije ugrožena.

Pre toga, nestanak novinara Stefana Cvetkovića bio je prijavljen 13. juna kasno uveče, a visoki državni funkcioneri su 15. juna rano popodne saopštili da je pronađen.

Cvetković je 19. juna u Beogradu održao konferenciju za novinare na kojoj je ostao pri svojim tvrdnjama da su ga otela trojica nepoznatih ljudi, od kojih su dvojica na glavi imali maske, a treći koji nije nosio masku je imao „nešto slično policijskoj znački“.

Nadležni organi otvorili su nakon toga istragu protiv Cvetkovića zbog navodnog lažnog prijavljivanja otmice.