Vučić, Tači i Mogerini razmotrili napredak u razgovorima

Podeli:
Izvor: Twitter/Maja Kocijančič

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i predsednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači razmotrili su u Briselu napredak u razgovorima o okvirima za pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa.

Kako je saopštila Evropska komisija posle sastanka, dogovreno je da se nova runda političkog dijaloga na najvišem nivou održi za nekoliko nedelja kako bi nastavili rad na tome.

U novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine, Mogerini se danas sastala prvo sa delegacijom Kosova koju je predvodio predsednik Hašim Tači, potom sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem posle čega je usledio zajednički trojni sastanak.

U delegaciji Prištine, pored Tačija, bili su i premijer Ramuš Haradinaj, predsednik parlamenta Kadri Veselji i šef diplomatije Bedžet Pacoli, objavila je na Tviteru portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič. Teme razgovora visoke predstavnice sa prištinskom delegacijom bile su i vizna liberalizacija i napredak na evropskom putu, dodala je Kocijančič.

Veselji je posle sastanka izjavio da Kosovo očekuje priznanje od Srbije i članstvo u UN.

Prethodni sastanak Vučića i Tačija bio je 15. juna u Briselu.