Opozicija se ujedinjuje po pitanju sporazuma za Kosovo

Vesti 17. jul 201818:37 > 18:38
N1

Razjedinjena srpska opozicija u jednom se ipak ujedinjava - u stavu da se protivi pravno obavezujućem sporazumu i dijalogu sa Prištinom na način na koji ga vodi predsednik Vučić.

Srbija je od Francuske dobila podršku za nastavak dijaloga o Kosovu, ali je predsednik Vučić, po svemu sudeći, od opozicije nikada neće dobiti. Iako vlast tvrdi da je pitanje Kosova nešto oko čega bi trebalo da se cela zemlja ujedini, opozicija se navodno ujedinjava, ali u stavu da se oštro protivi takozvanom pravno obavezujućem sporazumu.

„Ono što se izgovori u Savezu za Srbiju – ostaje u Savezu za Srbiju“ – takvo je pravilo, kaže za N1 predsednik demokrata Zoran Lutovac. Ne zna se ko ga krši, ali to očito čini redovno, jer izvori bliski Savezu listu Danas preneli su da će se novom opozicionom savezu najverovatnije pridružiti i Dveri i DSS. Ideološki različiti, ujedinjeni protiv vlasti, ali i, kako piše taj list, „oštro protiv pravno-obavezujućeg sporazuma Beograda i Prištine.“

„Ljudi, nagrada za potpisivanje kosovske stolice u UN, jedina nagrada koja se nudi je još četiri godine Aleksandra Vučića na našoj grbači sa punom podrškom Zapada. Ne, hvala“, kazao je Vuk Jeremić, lider Narodna stranka.

Pre odnosa između Beograda i Prištine, treba normalizovati odnose u Srbiji, kaže za N1 predsednik demokrata. Lutovac tvrdi da je predsednik Vučić uzurpirao sve institucije i da jedino on zna šta šta predviđa tzv. pravno obavezujući sporazum s Prištinom.

„Pravno obavezujući sporazum jeste sporazum koji se tiče normalizacije odnosa, a ne statusa. Pitanje statusa se ne može dovoditi u ovakvim okolnostima“, kaže Lutovac.

N1: A odakle vi znate da ga dovodi Aleksandar Vučić? Isto se kaže pravno obavezujući sporazum, ne kaže se da će se rešiti pitanje statusa.

Lutovac: „O tome se i radi. Evo iz vašeg pitanja proističe sav apsurd ovoga o čemu mi razgovaramo. Otkud ja znam? A kako onda tražite od mene da vam komentarišem nešto kad otkud ja znam?“

N1: Ali kako vi onda kritikujete nešto što ne znate šta je?

Lutovac: Kritikujemo okolnosti pod kojima se to radi.

Za lidera Dveri Boška Obradovića dileme nema, tvrdi da je pravno obavezujući sporazum zapravo priznanje Kosova. Vučića optužuje da o tome tajno pregovara.

„On svoju izdaju želi da predstavi kao patriotizam, kako je on napravio dogovr i kompromis s Albancima, da je obezbedio mir i budućnost naše dece, a zapravo nije uradio ništa drugo nego predao KiM i odrekao ga se na putu Srbije ka EU“, kaže Obradović.

Palikuća ne može da gasi požar

Nedemokratske i kriminalizovane vlasti ne mogu da dođu do rešenja za Kosovo, a takve su, veruje lider Pokreta slobodnih građana, i u Prištini i u Beogradu. Zato, konstatuje, palikuća ne može da gasi požar.

„Ono što bi PSG radio, i uopšte građanski demokratski blok, to je aktivan stav prema rešavanju kosovskog problema, bez odlaganja, bez zamrznutih konflikata, sa posebnim garancijama za Srbe, sa teritorijalnom i personalnom autonomijom za Srbe, sa svim ljudskim pravima za Srbe, uključujući i imovinska prava, sa zaštitom naših crkava i manastira, a istovremeno ne bismo sprečavali demokratski napredak Kosova, ulazak u međunarodne institucije, uključujući i UN, ali bez izričitog prizanja Kosova jer ne možemo da damo ono što nije naše“, rekao je Saša Janković, predsednik PSG.

Takav stav prema Kosovu znatno je drugačiji od onog koji poslednjih dana navodno zastupa Savez za Srbiju, a u kom, po svemu sudeći, PSG za sada neće biti. Janković poručuje: „Sarađivaćemo jednog dana kada bude vreme“.