Sindikat policije i starešina: Sukob sindikata štetan

Vesti 16. jul 201812:28 > 12:38
N1

Sindikat policije i policijskih starešina ocenio je da je sukob dva reprezentativna sindikata u policiji, Policijskog sindikata Srbije i Nezavisnog sindikata policije, štetan ne samo po njihov ugled, već i za celokupnu službu unutrašnjih poslova, navodeći da sindikati treba da imaju nezavisne vođe.

U saopštenju koje je potpisao predsednik Sindikata policije i policijskih starešina Blažo Marković navodi se da sindikate treba da vode profesionalci, tako da ne dolazi u obzir da poslodavac vrši negativan uticaj na sindikalno voćstvo, da podriva njihov rad i da podgreva sukob sindikata. 

„Sadašnje amatersko rukovođenje je jedan od uzroka ovih sukoba među najmasovnijim sindikatima u policiji, naravno ne i jedini, ali treba početi sa rešavanjem jednog po jednog problema, odnosno teškoće u radu“, navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik Sindikata policije i policijskih starešina Blažo Marković. 

Iz sindikata navode da bi se profesionalnim rukovođenjem sindikatima u policiji Srbije izbeglo podilaženje „rukovodnoj strukturi MUP-a u cilju rođačkog i zemljačkog zapošljavanja, a time bi se smanjila i mogućnost korupcije, nekarijernog napredovanja u službi, prekorednog sticanja privilegija“, a članstvu bi bilo jasno ko se bori za njihove ciljeve. 

Dodaju da bi se time prevazišla i sadašnja situacija da sindikati prisvajaju zasluge ministra za povećanje plata, poboljšanje uslova rada, izgradnju stanova po beneficiranim cenama i sl. 

„U Evropskoj uniji, sindikate vode lica koja nisu zaposlena u policiji (ili su to nekada bila a sada su u penziji)“, navodi se u saopštenju i dodaje da bez nezavisnog sindikalnog vođstva nema nezavisnog delovanja sindikata nigde, a posebno ne u policiji. 

Policijski sindikat Srbije juče je saopštio da kabinet ministra unutrašnjih poslova vrši pritisak na njihove članove kako bi se iščlanili iz tog sindikata. Predsednik tog sindikata Veljko Mijailović rekao je da se članovi tog sindikata ucenjuju novom sistematizacijom i da im se preti da neće biti raspoređeni na nova radna mesta, ukoliko se ne iščlane iz PSS. 

Predsedavajući Nezavisnog policijskog sindikata Velimir Lukić rekao je da uticaj policijskog vrha nema veze sa time što se u PSS smanjuje broj članova. 

„Ne samo u Kragujevcu, na nivou cele Srbije masovno ljudi potpisuju pristupnice u Nezavisni policijski sindikat i iščlanjuju se iz PSS-a, zato što se duži vremenski period ne bavi sindikatom, nego politikom. Pogledajte njihove flajere za izlazak na proteste! Nema u tim flajerima zahteva za poboljšanje uslova policajaca“, tvrdi Lukić.