Pri svakoj jačoj kiši, deo Zemun polja pliva u fekalijama

Vesti 15. jul 201819:08 > 19:09
N1

Stanovnici ulice Akrobate Aleksića u naselju Zemun polje, muče muku sa kanalizacijom. Zbog loše urađene infrastrukture, u poslednjih osam godina, domaćinstva su im nekoliko puta, kako kažu, bila plavljena vodom i fekalijama. Problem je tvrde, što nemaju kišnu kanalizaciju, već su 60 kuća i tri stambene zgrade pruključeni na jednu kanalizacionu cev.

Svaka jača kiša, vlasnicima kuća u Zemun polju donese probleme. Pre mesec dana, bilo je poplavljeno tridesetak domaćinstava. Zbog izlivanja kanalizacije, voda je prodrla u prizemne prostorije.

„I od 2010. godine izlivaju nam se fekalije u naše stambene jedinice“, kaže Aleksandra Kotur Petković, meštanka Kamendina.

Problemi se, tvrde stanovnici, gomilaju od kada je Grad Beograd nasuprot njihovih kuća podigao zgrade solidarnosti.

Prema građevinskom planu, koji su dobili pre tri decenije, bilo je predviđeno da na kanalizacionu mrežu, koja isključuje kišnu, bude priključeno 60 kuća. Međutim, od 2006. na taj čvor su povezane još tri zgrade, sa 600 stanova.

„Mislim da nikad nije ništa ispoštovano da bi se ta infrastruktura proširila, obnovila, popravila, prilagodila novim uslovima, a usput da vam kažem da nikad nije ni završena. Nema gde da ode kišna kanalizacija kad se dese kiše, nije važno kolike su, sve te vode prima fekalna kanalizacija“, rekao je Nikola Plejo, meštanin Kamendina.

Stanari su se godinama obraćali nadležnima, ali bezuspešno. Umesto rešenih problema, dobijali su odgovore da su njihovi legalni objekti na nelegalnoj mreži. Zato se pitaju: „Kako smo nelegalni, kada redovno dobijamo račune za infostan i kad smo Gradu Begradu isplatili uvođenje ulične kanalizacije“.

„Takvi isti šahtovi su rađeni za sve ovde dole u produžetku, gde je trebalo da budu porodične kuće, a ne zgrade, znači oni su promenili urbanistički plan, a po pitanju infrastrukture nije urađeno ništa i oni su legalni, jer je investitor Grad Beograd i papirološki je završio celokupnu dokumentaciju, a nas vode, naše šahte koje mi nismo pravili kao nelegalne“, kaže Aleksandra Kotur Petković, meštanka Kamendina.

Kada će i kako rešiti prblem, pitanja su koja je N1 12.jula uputila Gradu. Međutim, do emitovanja vesti, odgovor nismo dobili. U međuvremenu se o ovom slučaju oglašavao jedino Vodovod i kanalizacija.

„U našoj evidenciji primljenih spojeva ne postoji kanalizacioni priključak u Ulici akrobate Aleksića. Ovaj kanalizacioni priključak nije izveden po našim važećim uslovima za priključenje (nema propisanu kaskadu od 60 centimetara). Potrebno je naći bezbedno tehničko rešenje priključenja suterenskih prostorija na plitko postavljenu uličnu kanalizacionu mrežu“, navelo je to preduzeće.

Stanari smatraju da bi rešenje bila izgradnja nove kanalizacione mreže, sa većim promerom cevi i uređenom nivelacijom. Zbog toga su potpisali i peticiju u nadi da će bar na nju nadležni reagovati, kad već ne odgovaraju na apele za pomoć.