Roditelji: Deca iscrpljena i umorna, ipak ostaju u Španiji

Vesti 14. jul 201818:38 > 18:44
Screen shot

Prevare turističkih agencija se nastavljaju. Ovog puta deblji kraj su izvukli đaci iz nekoliko beogradskih škola, koji su se pre dva dana uputili u Španiju na ekskurziju. Po dolasku u hotel učenicima je saopšteno da ne mogu tu da borave, jer srpska agencija nije platila smeštaj.

Za grupu od oko 150 srpskih đaka, eksurzija u Barseloni se ubrzo pretvorila u košmar. Po dolasku u španski grad Ljoret de Mar, oni su ostali bez hotelskog smeštaja, jer im je saopšteno da agencija „B2R“, preko koje su rezervisali aranžman, nije uplatila novac. Zbog toga su skoro čitav dan proveli u holu hotela. Nakon toga, prenoćište su dobili u hotelu Samba, čije sobe su, prema navodima roditelja, morali da napuste u jutarnjim satima.

„Za sada ostaju u Španiji u Ljoretu, u hotelu su, tj. u holu hotela, ako neko iz agencije, kao što su obećali, pod znacima navoda uplati neki deo novca onda će ostati, dakle situacija je potpuno nejasna i potpuno konfuzna. Poslednja informacija je da su umorni, ali zdravi, snalaze se za hranu kako god znaju“, navodi jedan od roditelja.

Jedan od roditelja javio je da su deca u hotelu Samba i da im je plaćeno šest dana, umesto sedam, koliko je bilo predviđeno. Jedan od roditelja kaže da je novac uplatila agencija zbog koje je došlo do problema, ali još zvaničnih potvrda o tome nema.

Roditelji dodaju i da je putovanje prvobitno trebalo da realizuje agencija „Planeta promet“, za koju su utvrdili da je pre nekoliko meseci izgubila licencu. Potom je organizaciju ekskurzije preuzela agencija B2R koja je u APR-u registrovana 6. marta ove godine. Nadležni u agenciji se ne javljaju na telefon, a nema ih ni na radom mestu.

Naime, na vratima agencije je naznačeno da je radno vreme od 9.30 do 18.30. No, uprkos tome, ekipa N1 tu nikog nije zatekla.

Posetu Španiji, za učenike nekoliko beogradskih škola, orgаnizovаlа je sаmostаlno profesorkа istorije iz Devete gimnazije. Zbog toga u resornom ministarstvu poručuju da nisu odgovorni.

Protiv Snežane Martić, profesorke istorije u Devetoj gimnaziji biće pokrenut disciplinski postupak u školi. Ministаrstvo prosvete ne može da preuzme nikаkvu odgovornost, jer je profesorkа putovаnje orgаnizovаlа u sopstvenoj režiji, bez ikаkvog učešćа škole i sаglаsnosti Ministаrstvа“, saopštili su.

Sankcije slede i turističkoj agenciji, zbog koje su đaci izvukli deblji kraj. Naime, resorni ministar Rasim Ljajić je najavio da će agenciji biti oduzeta licenca. Takođe je rekao i da će u ovom slučaju, oštećenima novac biti vraćen, jer postoji garancija.