Borba protiv narkomanije: Krenuti od najranijeg uzrasta

Vesti 11. jul 201818:11 > 18:12
N1

Nenad Stevanović iz Centra za prevenciju narkomanije kaže da je važno ući u škole, da će Komisija za borbu protiv narkomanije imati zadatak da upozna decu sa štetnim posledicama i dodaje da to mora da bude adekvatno komentarisano.

„Ako deca gledaju šokantne slike, može da bude zbunjujuće. Deca kad vide tako nešto pa im se predstavi kao strašno, a imaju u svom okruženju vršnjake koji koriste supstance a to im se ne dešava, e to decu može da zbuni i onda može da se javi potreba ajde ja da probam da vidim, da l se stvarno dešava“, kaže Stevanović.

On smatra da je osnivanje Komisije za borbu protiv narkomanije pozitivna stvar i da je dobro što je Vlada reagovala, pošto se, kaže, do sada samo pričalo o donošenju strategije za borbu protiv droga.

„Škola je mesto gde najviše može da se učini i treba krenuti od najranijeg uzrasta. Edukacija zaposlenih u školama, kako da reaguju ako otkriju da neko koristi supstance i kako da im se pomogne, jer rešenje nije isključivanje dece iz škole već da im se pomogne“.

On smatra da ljudima koji uzimaju supstance treba ansetezija od realnosti i da hoće da naprave neki beg.

„Mada počinu da se javljaju i baš mladi ljudi, deca od 13, 14, 15 godina, desila se promena u sistemu vrednosti, in je biti narkoman, postaju važni u društvu jer koriste psihoaktivne supstance. Velika većina mladih ima stav da kada izađe mora nešto da uzme, alkohol ili neku drogu, ako se nisu napili izlazak je propao..tu više treba raditi na promeni sistema vrednosti i podizanja svesti da čovek može da se provede lepo i bez konzumiranja susptanci. Da odnegujemo druge vrednosti da ljudi mogu da žive drugačije i zdravije bez alkoholnih pića“.

Stevanović smatra da borba protiv narkomanije može da bude uspešna ako svako sa svog apekta učini po jedan korak, odnosno ako svako bude uradio svoj deo posla.