Albanci s juga Srbije bi da budu deo pregovora u Briselu

Vesti 11. jul 201816:28 > 16:36
N1

Predsednik Demokratske partije Albanaca (DPA) Ragmi Mustafa kaže da je izjava ministra inostranih poslova Ivice Dačića da su "želje Albanaca sa juga centralne Srbije da budu deo pregovora u Briselu fatamorgana" kontroverzna, zato što se upravo on više godina unazad zalagao za podelu Kosova što je predlog koji nije prihvaćen.

Mustafa je za agenciju Beta izjavio da želje Albanaca „nisu fatamorgana“ iako su na mnogo slabijoj poziciji u ovim opštinama od jednog ministra inostranih poslova i zamenika premijera Srbije.

„To nije ni prva ni poslednja takva izjava ministra inostranih poslova, ali on sa takvim izjavama ne doprinosi miru i stabilnosti a i potpuno je kontroverzan jer već više godina pominje razmenu teritorija što nisu usvojili ni službeni Brisel, ni međunarodna zajednica ni kosovska strana“, kazao je Mustafa. 

Mustafa je rekao i da to što Ivica Dačić kao ministar inostranih poslova upoređuje zahteve Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe sa pravima koje imaju Srbi u Albaniji „nema nikakve veze sa zahtevom Albanaca iz preševske doline da budu deo pregovora u Briselu, već da to poređenje može da se pravi samo sa pravima koja imaju Srbi na severu Kosova“. 

„Mi ćemo usvojiti zajedničku deklaraciju koja po prvi put daje zvanično ovlašćenje vlastima na Kosovu da mogu da pregovaraju u naše ime, što ima veze sa konačnim okončanjem pregovora između Beograda i Prištine. Tražimo da naša prava budu izjednačena u bilo kom nivou sa pravima koja ima srpska zajednica na severu Kosova i to nema apsolutno nikakve veze sa Albanijom“, rekao je Mustafa.

Mustafa navodi da „u postojećoj situaciji Srbi na severu Kosova imaju znatno veća prava nego Albanci u preševskoj dolini što i ministar (Ivica Dačić) zna, pri čemu se on zalaže da Srbi na severu Kosova dobiju još i veća prava a zahteve Albanaca iz preševske doline upoređuje sa pravima Srba u Albaniji za koje se nije čuo ni jedan glas da su oštećeni ili diskriminisani“. 

„Takve izjave nama ne smetaju, on neka kaže svoje. Albanci ne traže rat ni oružane sukobe, mi tražimo da se problemi Srba i Albanaca na ovim prostorima jednom sada i zauvek reše, da se pokrene ekonomski razvoj i da budemo spremni da uđemo u Evropsku uniju“, kazao je Mustafa. 

Mustafa je naveo da Skupština svih albanskih odbornika iz skupština opština Bujanovac, Preševo i Medveđa treba da se održi 14. jula u Bujanovcu, a zajedničku deklaraciju o davanju ovlašćenja Prištini da prava Albanaca u ovim opštinama uvrsti u pregovore sa Beogradom u Briselu treba da usaglasi komisija u kojoj je po jedan član iz svake albanske partije. 

Ovo nije prva Skupština svh albanskih odbornika u opštinama na jugu centralne Srbije, prva takva skupština održana je u Preševu 14. januara 2006. godine uz prisustvo albanskih odbornika iz skupština opština Preševo, Bujanovac i Medveđa. Do sada je održano nekoliko zajedničkih skupština na kojima su uvek donošene deklaracije sa aktuelnim političkim zahtevima, ali se oni u velikoj meri svode na pozivanje na referendum iz 1992. godine, kada su se Albanci iz ovih opština izjasnili za pripajanje Kosovu ukoliko se ne unaprede prava Albanaca.

Sve zajedničke skupštine do sada su održavane u Preševu, poslednji put 2013.godine, a ovo je prvi put da jedna takva skupština bude održana i u Bujanovcu.