Stupar o Samitu: Zamajavanje lidera Zapadnog Balkana

Vesti 10. jul 201809:54 > 09:57
Podeli:
Izvor: N1

Novinar i dugogodišnji dopisnik BBC-a Slobodan Stupar podsetio je u Novom danu da je serija samita Zapadnog Balkana zamišljena kao "fingiranje" procesa pridruživanja Evropskoj uniji i ocenio da je to "vrsta zamajavanja lidera Zapadnog Balkana da će nešto biti od evropskih integracija".

„Pre toga je jasno rečeno da se Evropa neće širiti do daljeg. Da ne bi došlo do velikog nezadovoljstva na prostoru Zapadnog Balkana, oni su izmislili tj. Angela Merkel da se iz godinu u godinu sastajemo i pokušamo da damo labavu nadu“, smatra Stupar.

On očekuje da će dijalog Beograda i Prištine biti u fokusu Samita, ali ocenjuje da dijalog „u šaci imaju Amerikanci.

„Kad oni budu tražili da se dijalog okonča, onda će se to i desiti. Amerikanci su jasno stavili do znanja, u više navrata, da su momci koji su na vlasti u Prištini, Tirani i Beogradu njihovi momci, oni su tu zbog njih“, smatra on.

Amerikanci su, dodaje Stupar, na Dejtonskom sporazumu potvrdili da oni odlučuju.

„Nisam daleko od pomisli da smo blizu novog Dejtona, Dejtona 2, gde bi se svi problemi stavili na sto – Bosna, Kosovo, odnosi Srba i Albanaca, Makedonija, ukupno Zapadni Balkan“, smatra Stupar.

On smatra da je Srbija kao država, kad je reč o evrointegracijama, „gora nego pre šest godina“.

„Mi imamo sistem ovde, kao i u Albaniji i na Kosovu, samo obrise demokratske države, u stvari autoritarnih režima – imate veliki pad u smislu pravne države, ekonomije, ljudskih prava, slobode medija, dok se približavamo Evropskoj uniji imamo retrogradan proces u svakom smislu“, rekao je Stupar.

Stupar smatra da je evroskepticizam u Srbiji jači nego što je bio.

„Od svih benefita o kojima smo razmišljali oslobođeni smo samo viza. I dalje nas smatraju poludivljim plemenima na Balkanu. Mislim da Evropa nije sposobna da bilo šta ozbiljno rešava i da će se dogoditi da Amerikanci rešavaju čak i evrointegracije Srbije“, ocenio je Stupar.

Đukanović: Najneuspešniji format Berlinskog procesa

Izvor : N1

Profesor Fakulteta političkih nauka Dragan Đukanović izjavio je da je bitno što je nastavljen Berlinski proces iako je, kako kaže, od 2014. godine kad je počeo Samit Zapadnog Balkana, svaki naredni bio manje uspešan od prethodnog.

„Čim je Nemačka ispustila potpunu kontrolu nad procesom. Mislim da je ovo možda, u nizu proteklih samita, najneuspešniji format Berlinskog procesa i očigledno je da je nužno njegovo prilagođavanje okolnostima jer, ovakav kakav jeste, u perspektivi neće suštinski doprineti ubrzanju evrointegracija zemalja Zapadnog Balkana“, smatra on.

Prema rečima Đukanovića, na delu je „održavanje vatre procesa kako se ne bi ugasio“.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Đukanović očekuje da će SAD imaju neformalni uticaj, ali da se neće zvanično uključivati i menjati trenutni format.

Đukanović smatra i da 2025, kao godina mogućeg pristupanja EU, postaje sve manje realna kako joj se približavamo.