Štićenici Doma u Sremčici zapostavljeni, iskorišćeni i tužni

Vesti 09. jul 201817:43 > 19:34
N1

Incidenti u Domu za decu i mlade, kako kažu zaposleni, postaju sve češći. Jedan od njih, prošle nedelje završio se tragično. Štićenik koji ima 23 godine umro je, a istraga o tome je još u toku. Iz ministarstva za rad saopštili su da je u ustanovi u Sremčici u prvoj polovini ove godine bilo dva inspekcijska nadzora - jedan redovan i jedan vanredan.

Šta se dešava iza zatvorenih vrata u domu u Sremčici? Pojedini zaposleni rešili su da prigovore, poput defektologa Petra Vladetića koji apeluje na nadležne da pomognu domu.

„Poslednjih meseci broj incidenata je naglo povećan, jer je direktorka izvršla oganizaciju protiv koje su bili svi stručni radnici. Štićenici su ostavljeni bez principa individualizacije, što znači stavljeni su štićenici koji idu u školu, sa štićenicima koji su u pelenama“, objašnjava Vladetić..

Zaposleni su se obraćali i direktorki i nadležnom ministarstvu, odgovora za njih nije bilo, ali za javnost – kada je u pitanju smrt štićenika – stigla je i prva reakcija, i to od načelnice Odeljenja za inspekcijski nadzor Biljane Zekavice.

„Direktorka ustanove je preduzela mere koje su u njenoj nadležnosti i kada ishod bude poznat Ministarstvu, javnost će biti obaveštena. Nažalost, incidenti se dešavaju u ovoj ustanovi, kao i drugim“, rekla je tada Zekavica.

Štićenici Doma su zbog svega uznemireni, priča nam penzionerka Ljiljana Tomić koja ima odobrenje Centra za socijalni rad da jedan od štićenika dolazi kod nje. On je, kaže Ljiljana, postao deo njihove porodice.

„Žale se na higijenu, žale se da su zapostavljeni, iskorišćeni, tužni, plačljivi“, kaže Ljiljana Tomić.

Osim učestalih fizičkih povreda, Petar Vladetić tvrdi da su u Domu imali problem i sa hranom.

„Ja sam se tom prilikom i obratio direktorki imamo te užinice, oni su ih davali u pakovanju, međutim kada im je istekao rok bilo mi je čudno zašto nije data cela, nego im je dato u kanticama. I odmah  sam to posumnjao, otišao sam do kuhinje i video sam da im je prošao rok. Obratio sam se direktorki da to više ne radi. Rekla mi je: ‘Znate, Petre, i leku kad prođe rok on je još neko vreme dobro'“, rekao je Vladetić.

Problemi se tu ne završavaju, jedan od njih bile su i donacije, odnosno od koga one stižu. Ministar Zoran Đorđević lično je zaustavio donaciju za dom, od blizu 300.000 dinara – samo zato što stiže od opozicionog političara Dragana Đilasa.

„Mogao je da da to anonimno, ali kao Ðilas ne može“, rekao je ministar 27. decembra prošle godine.

Vladetić kaže da su u Domu za te pare mogli da obezbede voće za mesec dana.

Štićenici ovog doma prošle godine voće su čak uzgajali sami, a zatim ga koristili i pravili džem. To ove godine nisu uspeli, jer im je voćnjak zarastao u korov.

I dok zaposleni tvrde da su u domu uslovi za rad nemogući, a štićenici da su uslovi za život nehumani, vrata doma u Sremčici ostala su u ovom trenutku zatvorena za javnost i medije. Biće otvorena za nekoliko dana, kako su nam rekli u Ministarstvu za rad.