Skup u Londonu – samit ili predstava, za Dačića dileme nema

Vesti 09. jul 201817:44 > 17:47
tanjug/AP, Leon Neal

Na samitu u Londonu danas je bilo reči i o budućnosti mladih u regionu, ali i o budućnosti regiona u Evropskoj uniji.

Samit ili predstava? Za srpskog šefa diplomatije dileme nema.

„Svuda oko nas su različite vrste predstava. Između ostalog i ovo je jedna predstava, da mi u zemlji koja izlazi iz EU razgovaramo o evropskim integracijama zapadnog Balkana“, rekao je srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Zato je suština londonskog susreta pokazati da je proširenje i dalje aktuelna tema, rekao je pred put Ivica Dačić. Na samitu je, pak, govorio o umoru od reformi i proširenja i Uniji poručio kako da se spase.

„Ja mislim da posle izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, jedina nada za spas EU je da Zapadni Balkan uđe u Uniju“, dodao je.

Napredak balkanskih zemalja na putu ka punopravnom članstvu pozdravlja evropski komesar za proširenje Johanes Han. Ipak kaže da na tom putu povremeno ima problema.

„Među ključnim problemima su politička volja, odlučnost i spremnost da se deluje, ali mislim da je ipak učenjen određeni pomak“, rekao je Han.

Radostan je na skup došao kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli, što zbog tema na stolu, što zbog činjenice da je, kako je istakao, Kosovo ravnopravan učesnik sa ostalim zemljama. Pacoli odbacuje Dačićeve prethodne tvrdnje o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova pojedinih zemalja.

Nema povlačenja, nemamo nikakvh problema sa zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova. Nismo primili nikakve note o povlačenju priznanja. Svi naši prijatelji su sa nama, svi do jednog“, kazao je Pacoli.

A jedno od pitanja za Komesara Hana je bilo o viznoj liberalizaciji za građane Kosova.

„Siguran sam da možemo da održimo obećanje i da donesemo odluku pre letnje pauze“, naveo je Han.

Na panelu prvog dana samita, teška pitanja šefovima diplomatija postavljali su predstavnici civilnog društva. Učesnici iz nevladinih organizacija kažu da su uglavnom ćutali na ona poput borbe protiv zarobljavanja države od strane interesa uticajnih pojedinaca, ili pitanja o slobodi medija.

„Mediji u Srbiji su slobodni. Moja poruka za medije je – pišite šta hoćete“, poručio je Dačić.