Ministarstvo: Upoznati smo sa incidentom u domu u Sremčici

Vesti 08. jul 201820:51 > 21:04
Pixabay/ilustracija

Načelnica Odeljenja za inspekcijski nadzor Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Biljana Zekavica izjavila je da Ministarstvo ima saznanja o svim incidentima koji se dešavaju u ustanovama socijalne zaštite i da su obavešteni i o incidentu u Domu za decu i mlade "Sremčica" u kome je preminuo jedan korisnik.

Ona je rekla da nadležni organi rade svoj posao i da ne bi bilo korektno davati bilo kakve kvalifikacije slučaja dok je istraga u toku, saopšteno je iz ministarstva.

Dnevni list „Blic“ objavio je 7. jula navode o tragediji u tom domu navodeći da se korisnik Dj. G. (23) ugušio iz za sada nepoznatih razloga i da je to jedna u nizu nesreća i incidenata koji su se tu desili u poslednja tri meseca.

Direktorka Ustanove je preduzela mere koje su u njenoj nadležnosti i kada ishod bude poznat Ministarstvu, javnost će biti obaveštena, navela je Zekavica.

„Nažalost, incidenti se dešavaju u ovoj ustanovi, kao i u drugim ustanovama. Tačno je ono što mediji prenose, da je korisnik izašao na prozor sa pretnjom, ali niko nije rekao da je bio u visoko agitiranom stanju i da su to česta stanja korisnika u ustanovama socijalne zaštite“, rekla je Zekavica i dodala da je vrlo rizično unapred fiksirati i sputavati korisnike jer je to kršenje njihovih ljudskih prava gde je granica jako tanka.

Načelnica je istakla da je ustanova u Sremčici u svedenom sistemu kontrole inspekcije socijalne zaštite i samo u prvoj polovini ove godine realizovana su dva inspekcijska nadzora, jedan redovni i jedan vanredni.

„Stručni ljudi su bili na licu mesta i ukazali na potrebe unapređenja zaštite. Ali da uslovi nisu toliko loši, mediji su mogli da se uvere i na Uskrs ove godine, kada je ministar posetio Ustanovu. Bilo im je omogućeno da pogledaju sve segmente života i zaštite ovih korisnika. Tada je na veliko zadovoljstvo korisnika postignut dogovor da, zalaganjem našeg ministra, dobiju uredjenje dvorišta i da se pokrene akcija priključenja na gradski toplovod“, rekla je Zekavica.

Ona je napomenula da ta ustanova ima 300 korisnika i da su strukture spavaonica nasleđene iz ranijih vremena.

„Novi standardi propisuju nešto drugo, a ustanova je ušla u postupak licenciranja i teži ka tome da sadašnje stanje unapredi. Ministarstvo ulaže sredstva u napredovanje i razvijanje standarda kako bi se unapredio kvalitet zaštite. Pored toga cilj nam je i smanjenje broj korisnika usluga socijalne ustanove“, istakla je Zekavica.

Ona je dodala da lokalne samouprave imaju veliku obavezu da uspostave lokalnu zajednicu kako bi korisnicima mogli da obezbede kvalitetne usluge, kako bi sprečili institucionalizaciju.

Ona je rekla da se o ishrani zaista mora voditi računa pogotovo što u ustanovi ima 100 dece i mladih koji su u razvoju i dodala da korisnici nisu gladni, da hrane ima dovoljno. „Tvrdim da poslednjih godina nije bilo nijednog trovanja i da se o tome jako vodi računa, jer su nam korisnici uvek na prvom mestu“, istakla je Zekavica i naglasila da ukoliko je neko imao takva saznanja, njegova obaveza je bila da obavesti odgovorno lice, da obavesti ministarstvo i sanitarnu inspekciju i ako nije to uradio, to je onda njegova krivica.