Kupili "čiste" stanove, za hipoteku saznali nakon dve godine

Vesti 08. jul 201817:17 > 19:27
Podeli:
Izvor: N1

Vlasnici stanova u Ulici Vojvode Stepe 105 u Beogradu mogli bi da budu u velikoj neprilici. Kažu da bi mogli da ostanu na ulici, jer im je investitor stavio zgradu pod hipoteku zbog bankarskog kredita i da su za to saznali tek dve godine nakon što su kupili stanove.

Za obmanu krive vlasnika firme SAB Grupe Stevana Buđića, koji za N1 tvrdi da nikoga nije prevario.

Svečano su se u zgradu uselili pre tri godine. Međutim, tada, stanari u Ulici Vojvode Stepe 105 nisu ni slutili da su kupili stanove sa teretom.

„I hipoteka u tom momentu nije bila upisana u katastar, tako da smo mi kupili stanove misleći da su sa čistim papirima… Nakon toga je došlo do problema, gde se pojavljuje banka, gde se pojavljuje hipoteka koja je naknadno upisana u katastar, nakon dve godine kada je prodat i poslednji stan“, navodi Marija Petrović, koja je kupila stan u ovoj zgradi.

Finansiranje izgradnje, investiciona firma SAB Grupe je, prema rečima stanara, obezbedila 2012. tako što je uzela pozajmicu od banke. U momentu odobravanja zajma u katastru je, kako kažu, trebalo da bude zabeležba da će banka staviti hipoteku na stanove. Međutim, to se, ipak, nije dogodilo.

„Mi u novembru 2016. dospevamo u jednu neprijatnu situaciju, gde nama banka šalje dopis da, pošto Stevan Buđić nije vratio pozajmicu – tu je u pitanju višemilionska prevara – i sada zahteva od starih vlasnika, takođe i kupaca stanova da mi vratimo taj višemilionski dug… I banka nam preti izbacivanjem na ulicu“, dodaje Marija Jovanović, takođe stanarka.

Investitor Stevan Buđić, je u novembru 2017. bio uhapšen zbog sumnje da je prevario stanare zgrade koju je gradio. Za N1 kaže da je zbog nedostatka dokaza iz pritvora pušten nakon tri dana i ističe da nikog nije oštetio.

„Ma nije bilo malverzacija, molim vas imate u katastru, imate u sudu, imate svugde čiste papire… Radi se o tome da je banka stavila hipoteku, finansirala je gradnju, međutim banka nije ispoštovala neke stvari koje ona sada ima, za koje mi sada šišamo odnos između nas i banke… Rasčistićemo to do kraja, biće pozitivno rešeno i biće sve u redu“, tvrdi za N1 Buđić, vlasnik firme SAB Estetik.

U poruke ohrabrenja, stanari kažu da ne veruju.

„On je, takođe, obećao da će uraditi tehnički prijem ove zgrade i završiti šta je još potrebno, izvršiti uknjižbu, što se takođe nije desilo, sve ovo vreme on daje lažna obećanja“, ističe Marija Petrović.

Advokat Petar Učajev navodi da ugovor u pravnom sistemu nije dovoljan za sticanje prava svojine, već je potreban i upis u Katastar.

„Zabeležba se zato zove da bi svakog savesnog kupca naterala da proveri i šta je to podneto… Ako ta zabeležba nije postojala, stanari su potpuno savesni i mogu da dobiju spor vrlo lako, ali ako bilo ko od stanara ima čist list, list bez tereta u trenutku kupovine 2012, to je onda očigledno propust Katastra“, kaže advokat Učajev.

Kako bi apelovali na državu da ih zaštiti, stanari su za 11. jul, ispred zgrade, zakazali protest.