Saobraćajce najčešće hapse, jesu li glavni problem u MUP-u?

Vesti 08. jul 201817:06 > 19:26
Podeli:
Izvor: N1

Koliko često i zašto policajci hapse policajce? Sredinom nedelje pripadnici Sektora Unutrašnje kontrole uhapsili su jedanaest saobraćajnih policajaca iz Kikinde, osumnjičenih da su korumpirani ili da zloupotrebljavaju položaj.

I upravo saobraćajci najčešće završe u lisicama – da li je to najkorumpiraniji deo policije i najčešći način na koji se policija bori s kriminalom u svojim redovima?

Kikindski saobraćajci vozačima su opraštali kazne za telefoniranje ili nevezivanje pojasa, neki od njih primili su i mito. Naposletku, 11 osumnjičenih završilo je iza rešetaka. Obračun s kriminalom u policiji ministar Stefanović najavio je još u oktobru 2016. godine.

„Oni iz redova policije koji su bili njihovi ugledni gosti na njihovim vilama, jahtama, svi ti koji su sa takvom vrstom kriminala koketirali, oni će do kraja godine biti, veoma jasno, počišćeni iz policije“, rekao je tada Stefanović.

Ostala je tajna ko su policajci koji su bili gosti na jahtama kriminalaca, ali do kraja te 2016. godine iz policije je uz pompezno hapšenje, u Čačku, „počišćeno“ 30 saobraćajaca.

Nije problem što hapse, već koga hapse, kažu u Policijskom sindikatu Srbije i sumnjaju da je najkorumpiraniji deo policije zapravo i najzaštićeniji.

„Pa Unutrašnja kontrola nema svoju autokefalnost, ministar policije je taj koji daje preporuke Unutrašnjoj kontroli, gde možemo da zaključimo da se onda tu vrši selektivna primena zakona, a niko u Ministarstvu nije uhapšen. Zbog tendera, bez obzira što su podnete određene krivične prijave, tužilaštvo je odbacilo te krivične prijave“, rekao je Veljko Mijailović iz Policijskog sindikata Srbije.

U MUP-u potvrđuju da se najčešće hapse upravo saobraćajci ili policajci na granici i to zbog zloupotrebe službenog položaja, primanja mita, davanja mita i trgovine uticajem.

Od početka ove godine Unutrašnja kontrola podnela je krivične prijave protiv 130 policajaca. U tom periodu s lisicama je završilo i 57 policijskih rukovodilaca.

Izvor : N1

BCBP: Tužilaštvo odbaci više od polovine krivičnih prijava Unutrašnje kontrole

Statistika deluje impresivno, ocenjuju u Beogradskom centru za bezbednosnu politiku, međutim, ono što se dešava posle hapšenja je, kako kažu, poražavajuće. 

„Tužilaštvo odbaci više od polovine krivičnih prijava koje sektor Unutrašnje kontrole podnese, dok u sudovima – sudovi u najvećoj meri donose uslovne osude, što pokazuje da između Tužilaštva i Unutrašnje kontrole nema dovoljno dobre komunikacije, ili da dokazi pred sudom nisu dovoljno dobri“, kaže Saša Đorđević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Epiloga za dvadesetčetvoricu, od tridesetjednog uhapšenog saobraćajca iz Čačka – još nema. Kako N1 saznaje, od decembra 2016. godine, kada su uhapšeni, pred sudom su održana dva ročišta. Trojica su posle sporazuma platila novčane kazne, a četvorica su odmah posle privođenja i puštena – zbog nedostatka dokaza.